V Budapešti chystají ponor k vraku lodi Hableány, Dunaj vydal několik mrtvých těl

Jihokorejští potápěči začali dnes v Budapešti s přípravami na sestoupení k výletní lodi, která se na Dunaji minulý týden potopila po kolizi s větším plavidlem. Nejméně sedm lidí při neštěstí zahynulo a dalších 21 se stále pohřešuje. Předpokládá se, že přinejmenším část nezvěstných zůstala ve vraku. Z Dunaje bylo mezitím vytaženo několik utopenců, zatím však není jisté, zda jde o oběti nehody. Neštěstí se stalo ve středu, na palubě výletní lodi byli jihokorejští turisté.

List Magyar Nemzet dnes na svém webu s odvoláním na několik nezávislých zdrojů napsal, že o víkendu bylo u městečka Ercsi, asi 15 kilometrů od Budapešti po proudu Dunaje, z řeky vytaženo několik těl. Vzhledem k tomu, že identifikace mrtvých zatím nebyla dokončena, není možné říci, zda jde o lidi z potopené lodi.

Podobně je tomu u dalších dvou těl, která byla dnes z řeky vylovena. Jeden utopený byl vytažen u obce Harta asi 120 kilometrů jižně od maďarské metropole a druhý až u Moháče, vzdáleného kolem 200 kilometrů od místa tragédie. Muž objevený u Harty by podle informací médií mohl být Korejec ve věku přibližně 50 let, o druhém mrtvém se nic bližšího zatím neví.

Prudký tok Dunaje, rozvodněného po vydatných deštích, doposud bránil potápěčům, aby se do potopené lodi ponořili a prozkoumali ji. Předpokládalo se, že dnes už bude situace lepší, ale podle informací z místa tomu tak není. Navíc vrak byl lokalizován v hloubce až devíti metrů, což je o tři metry hlouběji, než se původně uvádělo. Maďarské úřady ale souhlasily, aby se k vraku pokusili dostat jihokorejští potápěči.

Jihokorejský záchranný tým podle agentury Reuters ráno oznámil, že jakmile budou dokončeny přípravy, začne testování možnosti práce pod vodou. "Dnešní potápění nebude o tom, pokusit se dostat do lodi. Půjde nejprve o zjištění situace," oznámili záchranáři v prohlášení.

#RiverCruiseNewsCaptain charged over Budapest boat tragedy, S Koreans identifiedvia @AJEnglish #hableany #vikingsigyn #cruise #rivercruise https://t.co/rD1O5se5wc pic.twitter.com/MmJCYyDCc3

— news view (@news_view) 1. června 2019

Jihokorejský tým chce vyzvednout těla předpokládaných obětí, které zůstaly v lodi, dokud je vrak na dně řeky. Maďaři navrhovali, že vzhledem k nesnadnému přístupu nejdřív loď vyzvednou. Jihokorejci se ale obávají, že při tom by mohlo hrozit poškození plavidla a tím i ztráta těl utonulých. Maďarská strana nakonec s plánem Jihokorejců souhlasila.

Ředitel maďarského protiteroristického centra TEK János Hajdu kromě toho, že vrak leží ve větší hloubce, dnes upřesnil, že proud řeky v místě dosahuje rychlosti čtyř metrů za sekundu. Navíc ve vodě studené pod 15 stupňů je nulová viditelnost.

Plovoucí jeřáb s nosností 200 tun schopný vyzvednout potopené plavidlo ze dna by měl podle Hajdua připlout během několika dnů.

Tragická nehoda se stala ve středu večer za deštivého počasí. Výletní plavidlo Mořská panna s 33 jihokorejskými turisty se potopilo po srážce s větší hotelovou lodí Viking Sigyn. Mezi nezvěstnými je 19 turistů a dvoučlenná maďarská posádka.

Maďarská policie už ve čtvrtek zadržela 64letého ukrajinského kapitána lodi Viking Sigyn kvůli podezření, že neštěstí zavinil. V sobotu soud na kapitána uvalil třicetidenní vazbu. Ukrajinec ale jakoukoli vinu na tragédii odmítá a dnes dal najevo, že je ochoten zaplatit kauci, aby mohl být z vazby propuštěn.

Maďarská média s odvoláním na policejní zdroje informovala, že kapitán ignoroval pravidla pro provoz na řece. Nenavázal prý kontakt s kapitánem Mořské panny v okamžiku, kdy se snažil loď předjet. Podle pravidel musí kapitán plavidlo před sebou o chystaném předjížděcím manévru informovat. Po nehodě navíc nezazněla z větší hotelové lodi siréna, která by na neštěstí upozornila, a kapitán neinformoval ani policii, píší maďarská média.

Související

Více souvisejících

Hableány Budapešť Lodní nehody

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy