Francie slaví pád Bastily: Paříží pochodovaly tisíce vojáků, duněly tanky a stíhačky

Ústředním tématem dnešní vojenské přehlídky v Paříži u příležitosti francouzského státního svátku se stala spolupráce evropských armád. Prezident Emmanuel Macron tak podle televize France 24 chtěl předvést obrannou sílu Evropy. Po třídě Champs-Élysées defilovalo 4300 vojáků, skoro dvě stovky vozidel, přes 230 koní, 69 letadel a 39 helikoptér. Návštěvníkům se představili nejen francouzští vojáci, ale také jejich kolegové z Británie, Německa, Španělska, Belgie či Estonska.

Nechyběly průjezdy obrněných transportérů, ale i tanků a dalších vojenských vozidel, přelety stíhaček, vrtulníků a transportních letadel, ukázka bezpilotních letounů či výstup akrobatické letky a zabarvení oblohy kouřem v barvách francouzské trikolory.

EN DIRECT | Défilé du #14Juillet #BastilleDay https://t.co/a3uzX4IE21

— Élysée (@Elysee) 14. července 2019

Tradiční podívanou u příležitosti výročí dobytí nenáviděné věznice Bastily a počátku Velké francouzské revoluce z roku 1789 byl i pochod francouzské cizinecké legie, který se od jiných vojenských sborů liší počtem kroků za minutu. Zatímco řádná francouzská armáda pochoduje v taktu 120 kroků za minutu, legionáři udržují pomalejší 88krokový marš. Odlišná je i tradiční slavnostní uniforma pro tuto příležitost, kdy stejnokroj tvoří bílé rukavice a hnědá kožená zástěra, a legionáře, jejichž zbraní je sekyra s dlouhým topůrkem, navíc zdobí plnovous.

Spolu s Macronem pochodující muže a ženy ve zbrani sledovali německá kancléřka Angela Merkelová, nizozemský premiér Mark Rutte nebo předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Pozvána byla i britská premiérka Theresa Mayová, která ale nakonec místo sebe vyslala do Paříže svého faktického zástupce Davida Lidingtona.

K tématu přehlídky stanice France 24 poznamenala, že Macronovou klíčovou snahou zahraniční politiky je užší evropská vojenská spolupráce. "Nikdy od konce druhé světové války nebyla Evropa tolik důležitá," uvedl Macron v prohlášení před začátkem oslav. "Vytvoření evropské obrany ve spojení se Severoatlantickou aliancí, jejíž 70. výročí si připomínáme, je francouzskou prioritou," dodal prezident.

Související

Více souvisejících

Armáda Francie Paříž Francie

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy