"Stydím se za to, co Němci udělali." Heiko Maas požádal Poláky o odpuštění za nacistické zločiny

O odpuštění za zločiny, které spáchali nacisté za druhé světové války v Polsku, dnes Poláky požádal německý ministr zahraničí Heiko Maas. U příležitosti 75. výročí vypuknutí povstání proti německé okupaci se ve Varšavě konala řada pietních akcí, kterých se zúčastnili nejvyšší představitelé Polska včetně prezidenta Andrzeje Dudy a premiéra Mateusze Morawieckého, informovala agentura PAP.

"Stydím se za to, co vaší zemi Němci udělali... A stydím se za to, že se o této vině po válce příliš dlouho mlčelo," řekl německý ministr zahraničí v projevu předneseném v Muzeu Varšavského povstání. Varšavu podle něj nacisté zničili, ale nezlomili. Maas navrhl, aby památník polským obětem druhé světové války vznikl také přímo v Berlíně. "Už je načase," zdůraznil. Památník by podle něj mohl přispět k usmíření.

V Berlíně již stojí několik pomníků různým skupinám obětí nacistické hrůzovlády. Nejznámější je památník zavražděným Židům u Braniborské brány, nedaleko Říšského sněmu ale stojí například i pomník obětem romského holokaustu či pomník obětem nacistů z řad homosexuálů.

Maas dnes dopoledne položil také se svým polským kolegou Jackem Czaputowiczem věnec u památníku obětem Varšavského povstání ve čtvrti Wola. Později se oba ministři sešli ještě s polskou a německou mládeží.

Maas je nejvýše postaveným německým hostem při vzpomínkové akci k povstání od roku 2004, kdy Varšavu u příležitosti 60. výročí navštívil tehdejší kancléř Gerhard Schröder.

Německé velvyslanectví dnes na znamení "smutku a studu" spustilo vlajky před svým sídlem ve Varšavě na půl žerdi.

Výročí povstání si dnes připomněli také vrcholní polští politici. Prezident Duda u památníku obětí masakru ve čtvrti Wola připomněl, že se o povstání z roku 1944 "v období Polské lidové republiky nemluvilo". Více než 50.000 civilistů, které nacisté ve Wole povraždili, si ale podle něj zaslouží, aby se na ně vzpomínalo.

Premiér Mateusz Morawiecki k výročí řekl, že Poláci povstalcům z Varšavy nedluží jen vzpomínku, ale i vděčnost. "Nebylo by svobodného Polska bez boje proti bestii, proti německé bestii, bestii, která zaťala své drápy do Varšavy, zaťala drápy do Polska," řekl premiér.

Oddanie i patriotyzm Powstańców Warszawskich są wzorem dla wszystkich, którzy służą Polsce. W przededniu 75. rocznicy Powstania Warszawskiego wyrażamy naszą wdzięczność za to, że poświęcili tak wiele dla wolności naszej Ojczyzny i jej przyszłych pokoleń. pic.twitter.com/PWiEXmWRk7

— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) July 31, 2019

Povstání proti německé okupaci vypuklo ve Varšavě 1. srpna 1944. Tisíce lidí vedených odbojovou Zemskou armádou (Armia Krajowa) se odhodlaně postavily nacistům na odpor. Mnoho šancí na úspěch povstalci neměli vzhledem k tomu, že byli na rozdíl od okupantů špatně vyzbrojení. Navíc se jim nedostalo očekávané pomoci od Rudé armády, která sice byla u bran Varšavy, ale k povstání se nepřidala. Skončilo tak pro Poláky tragicky.

Po 63 dnech byla rebelie potlačena. Během bojů v ulicích města a při německých náletech tehdy přišlo o život kolem 200.000 bojovníků a civilistů. Okupanti poté zbytek velkoměsta prakticky srovnali se zemí.

Související

Antony Blinken

Nord Stream 2 podrývá bezpečnost Ukrajiny, uvedl šéf americké diplomacie Blinken

Plynovod Nord Stream 2 je ruský geopolitický projekt podrývající bezpečnost Ukrajiny a hrozba pro energetické zabezpečení Evropy, řekl dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken. Na jednání se svým německým protějškem Heikem Maasem se zástupci obou států shodli, že budou společně i nadále stát proti ruským "provokacím" vůči Ukrajině.

Více souvisejících

Heiko Maas Polsko Německo Mateusz Morawiecki

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 36 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Severní Korea, ilustrační foto

Severokorejští vojáci na Ukrajině znepokojují svět. USA řeší, co dál

Spojené státy v pondělí na půdě Rady bezpečnosti OSN varovaly Severní Koreu před možným vysláním vojáků na Ukrajinu, aby bojovali po boku Ruska. Tento krok by označily za "nebezpečný a nanejvýš znepokojující vývoj". Náměstek velvyslance USA při OSN Robert Wood uvedl, že USA konzultují s partnery a spojenci možné důsledky takového kroku.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Válka v Izraeli

Izrael se potají snaží ukončit válku. USA dostaly důležité dokumenty

Izrael minulý týden předložil Spojeným státům dokument obsahující své podmínky pro ukončení současného konfliktu v Libanonu. Informoval o tom v neděli zpravodajský portál Axios s odvoláním na americké a izraelské představitele. Podle agentury Reuters to následně potvrdily i další zdroje.

před 3 hodinami

Vlastimil Válek (TOP 09)

Ordinace nezavřou. Lékaři se s Válkem dohodli

Praktičtí lékaři odvolali plánovaný protest, který měli uskutečnit koncem října. K rozhodnutí došlo poté, co se s ministerstvem zdravotnictví dohodli na úpravě úhradové vyhlášky, jež bude přizpůsobena jejich požadavkům. Informaci v pondělí oznámili zástupci ministerstva i lékařů.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump si nevidí do pusy. Míří na něj další žaloba

Pět mužů, kteří byli v roce 1989 neprávem odsouzeni za brutální napadení a znásilnění běžkyně v newyorském Central Parku, podalo žalobu na republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Žaloba přichází v reakci na Trumpova kontroverzní vyjádření během zářijové televizní debaty.  

před 4 hodinami

António Guterres (Foto: Eskinder Debebe)

Putin se sejde s generálním tajemníkem OSN Guterresem

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek setká s generálním tajemníkem Organizace spojených národů (OSN) Antoniem Guterresem, aby spolu projednali přetrvávající konflikt na Ukrajině. Tuto informaci v pondělí potvrdil Kreml.

před 6 hodinami

včera

Ilustrační fotografie.

Švédsko zkouší nemožné? Školy dostanou úkol, jde o zdraví

Švédská vláda tvrdí, že nadměrný čas strávený u obrazovky způsobuje vážnou zdravotní krizi u mládeže, a to jak psychicky, tak fyzicky. Tamní vláda proto připravuje legislativu, ve které požaduje po školách, aby zakázaly přístup k digitálním zařízením. 

včera

Petr Fiala

Fialovi se nelíbí slovenský smír s Babišem ohledně evidence u StB

Premiér Petr Fiala (ODS) ostře reagoval na uzavření smíru mezi Slovenskem a expremiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně evidence ve svazcích u StB. Slovenské ministerstvo vnitra dnes uznalo, že Babiš byl neoprávněně evidován jako agent pod krycím jménem Bureš a že s StB vědomě nespolupracoval. 

včera

Ilustrační fotografie.

Izrael odhalil několik špionů svého úhlavního nepřítele

Izrael řeší uprostřed konfliktů s hnutími Hamás a Hizballáh velkou nepříjemnost. Podařilo se zadržet sedm izraelských občanů podezřelých ze špionáže pro Írán, který obě zmíněná hnutí podporuje. Oznámila to izraelská tajná služba Šin Bet ve spolupráci s policií, informoval web Times of Israel. 

včera

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Ministři vyrazili do míst zasažených povodněmi. Řešili další pomoc

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany zasažených obcí byly na programu setkání ministrů práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy. Pozvání přijala třicítka starostů a starostek z Moravskoslezského kraje, zástupci vedení kraje, podnikatelů i Asociace obnova 2024.

včera

Andrej Babiš

Slovensko se dohodlo s Babišem, že je ve svazcích StB neoprávněně

Slovensko se rozhodlo uzavřít smír s českým expremiérem Andrejem Babišem ve sporu, který se týkal jeho evidence ve svazcích Státní bezpečnosti (StB). Ministerstvo vnitra uznalo, že Babiš byl neoprávněně evidován jako agent pod krycím jménem Bureš a že s StB vědomě nespolupracoval. 

včera

Ilustrační fotografie.

V Česku se šíří respirační infekce. Případů je více u dětí či seniorů

Nemocnost akutními respiračními infekcemi v Česku se v uplynulém týdnu téměř nezměnila a činí 1323 nemocných na sto tisíc obyvatel. Aktuálně se počty zvyšují u předškolních dětí, školáků a seniorů, naopak mírně klesají u adolescentů, mladých dospělých a dospělých v produktivním věku. Nejvyšší počty nemocných eviduje Jihomoravský kraj. Mezi regiony však nejsou významné rozdíly.

včera

včera

včera

Lidé v Pásmu Gazy zoufale potřebují lékařskou péči. WHO chystá evakuaci

Světová zdravotnická organizace (WHO) plánuje evakuovat 1000 žen a dětí z Pásma Gazy do Evropy kvůli naléhavé potřebě lékařské péče. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy