Francii děsí skok v počtu obětí prasečí chřipky

Paříž - Za poslední týden ve Francii podlehlo prasečí chřipce dvaadvacet lidí. Celkový počet obětí v zemi tak stoupl na 96, uvedl ve svém sobotním vydání deník Právo.

"Epidemie chřipky typu H1N1 se zrychluje," oznámila francouzská ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová. Růst počtu případů chřipky provází podle ní i větší množství vážnějších průběhů onemocnění a úmrtí.

Bachelotová dodala, že doposud umíralo ve Francii osm až deset lidí týdně.

Ve Francii navíc stoupl počet lidí, kteří podstoupili očkování proti chřipce. Ke čtvrtku jich bylo 750 tisíc.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek oznámila, že za poslední týden si prasečí chřipka ve světě vyžádala více než tisíc obětí.

Více než polovina všech obětí pocházela ze Severní nebo Jižní Ameriky.

V Evropě má nyní šíření chřipky velice rychlý vývoj. Švédsko, Norsko, Moldavsko a Itálie hlásí „velmi vysokou aktivitu“. Na vrcholu je chřipka v Belgii, Irsku a Srbsku.

Chřipkový vir A(H1N1) poprvé zaznamenali lékaři v dubnu v Mexiku. Během května se rozšířil do celého světa a 11. června WHO vyhlásila první chřipkovou pandemii 21. století.

Související

Ilustrační foto

Koronavirus má v Česku dvacetkrát více obětí než prasečí chřipka

Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 dosáhl od začátku pandemie nového typu koronaviru téměř 20.000. Nejvíce obětí z chřipkových virů měla od počátku 20. století pandemie španělské chřipky, která si v letech 1918 až 1920 v Československu vyžádala podle odhadu historika Haralda Salfellnera 44.000 až 82.648 mrtvých, celosvětově na ní pak zemřelo na 40 milionů lidí.

Více souvisejících

prasečí chřipka mexická chřipka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy