V Lotyšsku zabíjí metanol. Šest mrtvých, těžkých otrav přibývá

Riga - Policie v lotyšském městě Jeglava, které leží asi 50 kilometrů jihozápadně od metropole Rigy, vyšetřuje množící se případy otravy metanolem. Podle místní agentury BNS přišlo po požití lihovin o život už šest lidí, z toho pět žen. Čtyři další lidé byli s těžkou otravou hospitalizováni.

Podle lotyšského ministra vnitra Richardse Kozlovskise byl do nápojů přimíchán metanol. Stíhání podloudných výrobců lihovin označil za boj s větrnými mlýny. "Nemůžeme držet za ruku každého, kdo je ochoten vypít cokoli, co teče," prohlásil ministr. Dva obchody, kde se nápoje s obsahem metanolu prodávaly, lotyšské úřady už uzavřely. Dva lidé byli přitom zatčeni, příkaz k zatčení jednoho z nich ale soud zrušil.

Podle lotyšských expertů se v zemi každoročně ilegálně vyrobí pět milionů litrů tvrdého alkoholu, což je víc než třetina celkové spotřeby. Lihoviny vyrobené z neznámých surovin a distribuované mimo oficiální prodejní síť konzumuje až 40 procent Lotyšů.

Během bezpříznakového období je člověk zcela střízlivý, může ho jen bolet hlava. Poté ale kvůli metabolickým procesům v těle dojde k postižení mozku a zrakového nervu. „Někdy pacienti popisují, že vidí sněhovou bouři, často může následovat i slepota. Objevuje se pocit dušnosti, dech je zrychlený. V nejvážnějších případech pacienti upadají do hlubokého bezvědomí," řekl pro iHned.cz přednosta ARO ve Fakultní nemocnici Ostrava Pavel Ševčík.

První pomocí může být vypití kvalitního alkoholu, ten funguje jako protijed. Například ve formě tří panáků 40% whisky nebo koňaku. Hned poté ale musí být otrávený transportován do nemocnice. Pokud se pacient dostaví před bezpříznakovým obdobím, jsou jeho šance na přežití mnohem vyšší.

Související

Více souvisejících

lotyšsko metylalkohol Alkohol

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany AfD

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy