Boj o žirafu: Odsouzeného zvířete se chce ujmout čečenský vůdce

Groznyj/Kodaň - Kontroverzní čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se nabídl, že zachrání druhou žirafu, kterou se chystá utratit zoo v Dánsku. Nabídku ujmout se sedmiletého žirafího samce Mariuse zveřejnil Kadyrov na internetové síti Instagram. Usmrtit zvíře chce jutský zoopark, a to navzdory mezinárodnímu pobouření, které vyvolalo nedávné zabití stejnojmenného žirafího mláděte v kodaňské zoologické zahradě.

"Dočetl jsem se, že v Dánsku se chystají ukončit život další žirafy," napsal Kadyrov k fotografii zachycující lvy pojídající maso prvního Mariuse, který byl podle čečenského předáka utracen z "vymyšlených příčin".

"Z humanitárních důvodů jsem připraven (druhého) Mariuse přijmout. Můžeme mu zajistit dobré životní podmínky a postarat se o jeho zdraví," dodal podle serveru Guardian Kadyrov, který má vlastní zoologickou zahradu a rád se na veřejnosti prezentuje s exotickými zvířaty.

Rozsudek smrti nad jednou žirafou může podle něj být považován za neštěstí, zabití dvou žiraf by byla katastrofa, poznamenal politik, jehož nevládní organizace obviňují z mučení odpůrců a porušování lidských práv v kavkazské republice Čečensko.

Žirafího samce ze zoo v Jutsku na západě Dánska čeká stejný osud jako jeho jmenovce v Kodani, pokud se zooparku podaří získat žirafí samičku, což prý lze předpokládat. Zoologická zahrada má ještě dalšího, mladšího samečka jménem Elmer. "Nemůžeme mít dva samce a jednu samici. Pak by docházelo ke konfliktům," zdůvodnila záměr zahrady ošetřovatelka Janni Lojtvedová Poulsenová.

Velké naděje, že by se podařilo najít pro přebytečného samce jiné vhodné místo, Poulsenová neviděla. Marius je stejně jako jeho jmenovec z kodaňské zoo nevhodný pro chovný program. "Jestliže koordinátor chovného programu rozhodne, že Marius by měl být usmrcen, pak to uděláme," dodala ošetřovatelka.

Člověk - absurdní technokrat?

Podle ní zoologické zahrady v Dánsku zabíjejí přebytečná zvířata již mnoho let a jutský zoopark od tohoto záměru neodradí ani vlna protestů. Zoo navíc zdůraznila, že svá zvířata neprodává. Reagovala tak na tvrzení dánského podnikatele Clause Hjelmbacka, že našel americkou miliardářku z Beverly Hills, která chtěla žirafí mládě koupit. O samečka (toho prvního) měly prý zájem i jiné zoologické zahrady. Řadě zoologů přijde rozhodnutí zahrady scestné.

"Logika ZOO má samozřejmě pevné základy. A těžko si představit, že by její radikální odmítnutí třeba lidmi z Animal Liberation Front mohlo přinést nějaké pozitivní řešení – tedy, že by tím pozitivním řešením mělo a mohlo být okamžité vypuštění všech zvířat ze zoo do přírody, okamžité zrušení všech zoo a podobně," napsal historik a filozof Michal Komárek na svém blogu pro Aktuálně.cz.

"Jenže: Jde o to, z jakého úhlu pohledu se na tu logiku díváme. A zda má smysl její kritiku odmávnout jen proto, že radikální aktivisti zpravidla nepřicházejí se systémovým „dlouhodobě udržitelným" řešením...Jde o to, zda tu veřejnou popravu zcela zdravého mladého zvířete budeme považovat v souladu s tou logikou za cosi nejen nezbytného, ale dokonce za pozitivní příklad toho, nakolik se člověk promyšleně stará o přírodu. Jak přejímá zodpovědnost, byť je to někdy bolestná zkušenost...Nebo zda na ni budeme pohlížet jako na další doklad toho, že lidský vztah ke zvířatům a přírodě dosáhl absurdních technokratických, do sebe zahleděných a v důsledku sebevražedných rozměrů," dodal.

Pitvali vlka, děti zhnuseny

Jen pár dní poté, co se kodaňská zoo stala terčem kritiky kvůli zabití žirafy, se objevily fotografie z dánského muzea, kde žena před dětmi pitvá vlka. Vše probíhalo v rámci dětského muzejního programu. Některé děti v Natural History Museum v Aarhusu byly pitvou vlka fascinovány, jiné se na tuto názornou ukázku nemohly dívat. Ukázány jim byly například plíce vlka.

Někteří dánští školáci byli pitvou evidentně znechucení a drželi si nosy, aby se vyhnuli štiplavému zápachu. Zkoumané zvíře podle deníku Daily Mail pocházelo z nedalekého přírodního parku a není jasné, za jakých okolností zemřelo.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Žirafy

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy