Potvrzeno: Čech s amnézií nalezený v Norsku pracoval na ministerstvu vnitra

Praha - Čech trpící ztrátou paměti, který byl nalezen před Vánoci v norské metropoli Oslu, pracoval v letech 1999 - 2002 na ministerstvu vnitra v oddělení zabývajícím se informačními technologiemi. ČTK to dnes sdělil zdroj z ministerstva, které dřívější práci muže se ztrátou paměti prověřovalo. Čech si na svou minulost zatím zcela nevzpomíná, postupně ale už začal mluvit česky a zotavovat se.

Ministerstvo vnitra podle jeho mluvčího Pavla Nováka nemůže sdělovat podrobnosti, protože informace o tom, kdo byl kde zaměstnán, patří k osobním údajům. Informaci ČTK potvrdil zdroj z resortu obeznámený se zjišťováním dřívějšího zaměstnání muže. Kromě zmíněných tří let prý nepracoval u policie ani na ministerstvu vnitra.

Ačkoli muž doposud rozuměl češtině bez problémů, mluvil prý výhradně anglicky. Podle informací norské veřejnoprávní televize NRK z neděle si muž údajně začíná vzpomínat na svůj minulý život, k čemuž přispěl jeho rozsáhlý telefonát s rodiči v sobotu. V něm se také zmínil, že pracoval pro českou policii na pozici konzultanta. Ministr vnitra Milan Chovanec již dříve uvedl, že pokud by byl muž v nějakém bezpečnostním riziku a chtěl se vrátit Česka, úřady mu poskytnou ochranu.

Kosovský Albánec Sami Sadiki nalezl Čecha 14. prosince kolem 14:00 hodin, jak leží na chodníku před automyčkou v ulici Grenseveien. Hlavu a krk měl prý zabořené ve sněhové závěji a na zimní období byl málo oblečen, měl na sobě jen džíny a slabou bundu. "Zdaleka ne takové oblečení, jaké se nosí v prosinci," konstatoval Sadiki. Minulý týden ve středu česká policie identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali jeho rodiče. V pátek to potvrdily testy DNA.

Podle internetových stránek televize NRK odcestuje otec nalezeného muže příští týden do Norska, aby přivezl syna domů. V ČR si nalezenec zařídí potřebné nové doklady. Návratu do Česka se ale obává kvůli útočníkům, kteří ho loni napadli. Muž už dříve řekl, že byl okraden, zdrogován, delší dobu měl nejspíš svázané ruce a byl také patrně terčem sexuálního útoku. "Pořád se velmi bojím těch, co mi to udělali. Domnívám se, že tam (v ČR) pro mne není bezpečno. A ani si nejsem jistý, jestli je pro mne bezpečno v Norsku," uvedl.

Související

Tento muž hovoří pěti jazyky včetně češtiny. Nemůže si však vzpomenout, kdo je.

Čecha nalezeného v Norsku tamní policie vyšetřovat nebude

Oslo/Praha - Norská policie přerušila vyšetřování případu českého nalezence, jenž tvrdí, že trpí ztrátou paměti. Informoval o tom dnes server iDnes.cz citující představitele policie v norské metropoli. Vyšetřovatelé prý nenašli žádné důkazy nasvědčující tomu, že by se 36letý Michal P. stal obětí trestného činu.
Tento muž hovoří pěti jazyky včetně češtiny. Nemůže si však vzpomenout, kdo je.

Čech nalezený v Norsku se vrátil do ČR

Oslo - Čech trpící ztrátou paměti, který byl nalezen v prosinci v norské metropoli Oslu, se podle norských médií vrátil do České republiky. Přicestoval sem, aby si vyřídil nové doklady. Ve vlasti ale nechce setrvat dlouho, bojí se prý útočníků, kteří ho minulý rok napadli.

Více souvisejících

Čech s amnésií (Norsko duben 2014) norsko Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy