Zrádce, hanba: Pohřeb komunisty Jaruzelského provázely emoce +VIDEO

Varšava - Za hlasitých protestů se dnes na varšavském vojenském hřbitově konal pohřeb bývalého komunistického prezidenta Wojciecha Jaruzelského, jemuž země uspořádala obřad se státními poctami. Pohřeb ale provázelo skandování několika stovek jeho odpůrců, kterým vadilo, že generál, který tvrdě potlačil protivládní hnutí v roce 1981, spočine na vojenském hřbitově mezi oběťmi komunismu. První částí státního pohřbu byla mše, které se zúčastnil prezident Bronislaw Komorowski a exprezident Lech Walesa, další bývalý prezident Aleksander Kwaśniewski byl rovněž u ukládání urny do země.

Ostatky posledního komunistického prezidenta Polska, který zemřel v neděli po dlouhé nemoci ve věku 90 let, přinesli na vojenský hřbitov Powonzki vojáci ve slavnostních uniformách. Smuteční hudbu vojenské kapely však místy přehlušoval křik a pískot stovek lidí, které policisté drželi ve vzdálenosti několika metrů od pohřebního průvodu. Na transparentech odpůrců státních poct pro komunistického generála stála hesla jako "Powonzki nejsou pro zrádce!" či "Hanba armádě!". Někteří nesli portréty obětí krvavě potlačeného hornického povstání.

Proslovu nad hrobem se ujal někdejší levicový prezident Aleksander Kwaśniewski, který je spolu s expremiérem Leszkem Millerem jedním z hlavních zastánců Jaruzelského. "Loučíme se s jedním z nejvýjimečnějších polských politiků, s člověkem skromným a oddaným zájmům Polska," řekl Kwaśniewski.Předchozí mši v katedrále polské armády sloužil biskup Jan Guzdek, který odpověděl řadě kritiků zpochybňujících smysl církevního obřadu pro člověka, jenž většinu života proti náboženství vystupoval. Podle biskupa požádal Jaruzelski v posledních týdnech života o zpověď a jeho rodina si přála mši, což katolická církev nechtěla odmítnout. 

Zdroj: YouTube

Ve druhé části mše promluvil Komorowski, který prohlásil, že Jaruzelski si státní pocty zaslouží; současný prezident se ale zmínil také o rozporuplném rozměru osobnosti svého historického předchůdce v úřadě. Generál měl podle něj podíl na tom, že Polsko přijalo reformy vedoucí k přechodu k demokracii. Byl i zasloužilý frontový voják, který se podílel na boji proti hitlerovskému Německu, zdůraznil Komorowski. 

Pieta za posledního komunistického prezidenta Polska přivedla před katedrálu desítky generálových odpůrců, kteří prostřednictvím transparentů protestovali proti "poctám zrádcům". Došlo i na slovní potyčky se skupinou příznivců Jaruzelského, přítomná policie však podle televize TVP Info zasahovat nemusela.

Období krize polského komunistického režimu na počátku 80. let jednoznačně představovalo nejkontroverznější fázi Jaruzelského politické kariéry. Generál v průběhu roku 1981 za podpory sovětského vedení výrazně mocensky posílil. V době vyhlášení válečného stavu zastával krom postu ministra obrany i premiérský úřad a stál v čele komunistické strany.

Politik po pádu režimu hovořil o tom, že svou akcí zachránil Polsko před sovětskou vojenskou invazí - opakování roku 1968, kdy došlo k zásahu proti pražskému jaru. Historici ale na základě dostupných sovětských i polských dokumentů prokázali, že generálovo tvrzení o vnějším ohrožení bylo pouhou zpětnou snahou obhájit své činy.

Průběh událostí v Polsku na počátku 80. let se od dění v Československu v roce 1968 velmi lišil. Krize otřásala Polskem a potažmo celým východním blokem dlouhých 18 měsíců, během nichž politika Moskvy procházela výraznými proměnami.

Na rozdíl od pražského jara Kreml s polským komunistickým vedením poměrně úzce spolupracoval. Bouře v Polsku byly prosazovány masovým opozičním hnutím. Nejednalo se o iniciativu vládnoucích režimních špiček. Polské vedení se nikterak neodklonilo od sovětského modelu "reálného socialismu". Moskva tak upřednostňovala scénář, aby polští komunisté obnovili pořádek v zemi vlastními silami, uvedl web CT24.

Související

Wojciech Witold Jaruzelski se chystá v televizi oznámit vyhlášení stanného práva

KOMENTÁŘ: Čtyřicet let od stanného práva: Jak to bylo s údajným československým pokusem o okupaci Polska?

Před čtyřiceti lety, 13. prosince 1981, vyhlásil polský komunistický vůdce, generál Wojciech Jaruzelski ve své zemi stanné právo, respektive válečný stav. Usnadnil tím razantní zásah bezpečnostních složek proti masové antirežimní opozici v čele s nezávislými odbory Solidarita. V médiích přitom stále rezonují otázky, zda Jaruzelského akce zabránila hrozícímu vojenské intervenci Sovětského svazu, potažmo i dalších států Varšavské smlouvy, a jaká byla role tehdejšího Československa.
Andrzej Duda, polská prezident

Duda vetoval zákon proti komunistickým generálům, dopadl by i na Jaruzelského

Varšava - Konzervativní polská vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) přišla s návrhem, který měl zbavit důstojnických a generálských hodností a degradovat na vojíny činitele odpovědné za vyhlášení a udržování výjimečného stavu v letech 1981 až 1983. Prezident Andrzej Duda ale zákon, který měl postihnout i exprezidenta Wojciecha Jaruzelského, vetoval.

Více souvisejících

Wojciech Jaruzelski Polsko

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy