Sudetští Němci svolávají sjezd. Přijdou verbální útoky na Česko?

Augsburg - O víkendu se v bavorském Augsburgu uskuteční 65. sudetoněmecký sjezd. Jeho atmosféra bude zřejmě poznamenaná výsledky květnových evropských voleb, neboť sudetští Němci přišli o svůj hlas v Evropském parlamentu poté, co jejich nejvyšší představitel Bernd Posselt neobhájil svůj mandát. Neočekávají se ale žádné verbální útoky na Česko, jaké provázely každoroční sudetoněmecké sjezdy v době prezidentského mandátu Václava Klause.

Ve znamení usmíření mezi sudetskými Němci a Čechy se nesl už loňský sjezd, na němž byla hojně slyšet chvála snah části české společnosti kriticky nahlížet na citlivou poválečnou historii. Příslušníci německé menšiny, která byla po druhé světové válce vysídlena z tehdejšího Československa, loni chválili tehdejšího českého premiéra Petra Nečase za to, že v Mnichově veřejně vyjádřil lítost Česka nad příkořím způsobeným odsunem.

Smířlivé tóny vůči Praze se očekávají i letos. Sudetoněmečtí představitelé vnímají pozitivně i současný kabinet premiéra Bohuslava Sobotky, a to především kvůli tomu, že odstoupil od výjimky z lisabonské smlouvy o reformě institucí EU, kterou si vyjednal Klaus.

"V Praze byla vytvořena nová vláda, která jako první čin po nástupu do úřadu stáhla požadavek na výjimku, s jejíž pomocí chtěl bývalý český prezident Václav Klaus zakotvit do evropského právního řádu nám nepřátelské Benešovy dekrety," uvedl Posselt v pozvánce na letošní sjezd.

Snaha o zlepšení vztahů mezi sudetskými Němci a Čechy se promítá i do volby letošního laureáta Evropské ceny Karla IV., která je nejvyšším oceněním udělované Sudetoněmeckým krajanským sdružením. Cenu v sobotu převezme německý politik českého původu Milan Horáček.

Co stojí v česko-německé deklaraci z roku 1997?

Německá strana přiznává odpovědnost Německa za jeho roli v historickém vývoji, který vedl k Mnichovské dohodě z roku 1938, k útěku a vyhánění lidí z československého pohraničí, jakož i k rozbití a obsazení Československé republiky. Lituje utrpení a křivd, které Němci způsobili českému lidu nacionálněsocialistickými zločiny. Německá strana vzdává čest obětem nacionálněsocialistické vlády násilí a těm, kteří této vládě násilí kladli odpor.

Německá strana si je rovněž vědoma, že nacionálněsocialistická politika násilí vůči českému lidu přispěla k vytvoření půdy pro poválečný útěk, vyhánění a nucené vysídlení.

Česká strana lituje, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Zejména lituje excesů, které byly v rozporu s elementárními humanitárními zásadami i s tehdy platnými právními normami, a nadto lituje, že bylo na základě zákona č. 115 z 8. května 1946 umožněno nepohlížet na tyto excesy jako na bezprávné a že následkem toho nebyly tyto činy potrestány.

Obě strany se shodují v tom, že spáchané křivdy náležejí minulosti, a že tudíž zaměří své vztahy do budoucnosti. Právě proto, že si zůstávají vědomy tragických kapitol svých dějin, jsou rozhodnuty nadále dávat při utváření svých vztahů přednost dorozumění a vzájemné shodě, přičemž každá strana zůstává vázána svým právním řádem a respektuje, že druhá strana má jiný právní názor. Obě strany proto prohlašují, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti.

(Zdroj: mzv.cz; deklaraci 21. ledna 1997 podepsali tehdejší český ministerský předseda Václav Klaus, německý spolkový kancléř Helmut Kohl a oba ministři zahraničí obou zemí)

Související

Mikuláš Bek

Bek vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu, vyzval k práci na míru

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Dnes to na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek, který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.
Bernd Posselt

Do čela sudetských Němců byl opět zvolen Bernd Posselt

Nejvyšším představitelem sudetských Němců bude další čtyři roky Bernd Posselt. O jeho opětovné volbě do funkcí mluvčího sudetských Němců a předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SdL) dnes informovalo sdružení v tiskové zprávě. Posselt slíbil, že bude pokračovat v důsledném úsilí "o porozumění a dialog s českým národem".

Více souvisejících

Bernd Posselt sudetští němci

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy