Huml zveřejnil tajnou zprávu, týká se sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou

Praha - Podle poslance za ČSSD Stanislava Humla stojí za pádem malajsijského letadla na ukrajinském území Ukrajina. V celém činu vidí také rukopis americké CIA, neboť Spojené státy podle něj mají na Ukrajině své poradce.

"Přemýšlel jsem více jak 24 hodin, jestli tuto zprávu pustit veřejnosti, protože je poměrně závažná a pokud bude utajená, bude to velká chyba," řekl Huml ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s odkazem na text, který uveřejnil na Facebooku. 

V něm mimo jiné uvádí: "Zdá se víc než jasné, že tvrdé sankce, které byly vyhlášeny s ohledem na sestřelení civilního letadla s téměř 300 mrtvými způsobila úmyslně UA armáda. Modus operandi - rukopis - CIA se nedá zapřít. Do Pentagonu také letadlo nenarazilo a propaganda to stále tvrdí. Pád dvojčat a zejména třetí budovy jsou otázky, které kladou dodnes pozůstalí po obětech, nikdo jim neodpovídá. USA mají na UA své poradce. Z toho mi vyplývá, že někdo v pozadí chce válku za každou cenu, jako potřebovali válku proti terorismu, která již je vyčerpaná. Proto muselo spadnout letadlo, aby byl důvod."

Pro své tvrzení má podle svých slov hned několik důkazů. "Já jsem se to dozvěděl ve čtvrtek od svého dobrého známého, který má kontakty na vyšetřovatele v západní části Evropy. Oni už mají podle sdělení výsledky z laboratoře ze zkoumání fragmentů trosek z malajsijského letadla. Zjistili, že tam jsou opravdu průrazy 30 mm kanónu, což je zbraň, kterou používají stíhačky. Udělali i chemický rozbor a zjistili, že tam jsou stopy střeliva," řekl Huml Rozhlasu.

Zpráva zatím nebyla oficiálně zveřejněna a mezi čtyřmi státy je podle Humla dohoda o tom, že dokud nebude ukončeno vyšetřování, nebude nic zveřejněno. Následně přiznal, že se jedná o informaci, která není ověřená a proto ji poskytl médiím, neboť potřebuje pomoc od veřejnosti.

Na celé události Huml také vidí zřejmý rukopis ameriské CIA. "Celé vyšetřování, kdy jsou zabaveny tajnou službou na Ukrajině záznamy řízení letové provozu, tedy komunikace mezi letadlem a dispečerem, je velmi podobná situaci, kdy do Pentagonu narazilo letadlo, a tenkrát zabavili všechny záznamy z kamer z celého okolí," uvedl.

Poslanec také popřel, že by na Ukrajině byla ruská armáda, Rusko tedy podle něj nemůže být bráno jako agresor. "Označován jako agresor je jenom jeden, byť je tam občanská válka, kterou mají na svědomí obě strany," uvedl s tím, že ze satelitního snímku nelze zjistit, jestli je dotyčný člověk ruský voják či nikoli.

Související

Zdeněk Ondráček na Donbasu

Ondráček je ve všem nevinně? Komunista se dočkal nečekaného zastání

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, premiér Andrej Babiš i zahraniční výbor Poslanecké sněmovny se distancovali od cesty komunisty Zdeňka Ondráčka do mezinárodně neuznávané Doněcké republice. Komunista, který se sešel s hlavou tamních separatistů ale trvá na tom, že šlo o soukromou návštěvu, kterou nemusí vysvětlovat. Přestože se na něj valí kritika, dočkal se i zastání.

Více souvisejících

Stanislav Huml Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy