Popravy na Ukrajině: Amnesty prověřila údajné masové hroby. Výsledek?

Kyjev - Amnesty International (AI) nepochybuje, že se na východní Ukrajině dějí zvěrstva, která páchají obě strany konfliktu, nicméně tvrzení Ruska o masových hrobech jsou uměle nafouknutá. AI dále tvrdí, že proruští rebelové mučí a zabíjejí stoupence Kyjeva.

"Není pochyb o tom, že zabíjení a dalších zvěrstev se na východní Ukrajině dopouštěli jak proruští separatisté, tak vládní síly, ale je obtížné získat věrohodnou představu o rozsahu těchto přehmatů," uvedl ředitel programů AI pro Evropu a Střední Asii John Dalhuisen.

Považuje přitom za pravděpodobné, že na mnoho zločinů se ještě nepřišlo, jiné zase byly úmyslně zfalšovány. Některé z nejvíce šokujících případů byly zvláště ruskými médií zveličeny, poznamenal aktivista a vybídl obě strany, aby se místo "spekulativního" obviňování raději soustředily na vyšetřování zločinů připisovaných jejich jednotkám.

Ruská média minulý měsíc ohlásila nálezy údajných masových hrobů u dvou vesnic v Doněcké oblasti, které donedávna kontrolovaly vládní jednotky. V hrobech se údajně nacházela ženská těla se známkami mučení, jakož i mrtvola těhotné ženy. Ruský ministr zahraničí hovořil o více než 400 mrtvých a vyzval k mezinárodnímu vyšetřování.

Delegace AI místo navštívila o tři dny později a nalezla důkazy svědčící o tom, že vládní síly se dopustily mimosoudního zabití čtyř místních mužů, pohřbených do dvou hrobů. Ale dalších pět těl patřilo povstalcům, kteří podle spolubojovníků padli v nedávných bojích.

"Reálný obraz, který se skrývá za ruskými tvrzeními o masových hrobech, je skutečně otřesný. Vše naznačuje, že došlo k mimosoudní popravě čtyř místních obyvatel buď pravidelnými jednotkami, anebo dobrovolnickými prapory. Tyto skutečnosti musejí být pečlivě vyšetřeny. Avšak tento případ také ukazuje, nakolik se nařčení nafukují," uvedla ředitelka kyjevského zastoupení AI Taťjana Mazurová.

Zdroj: YouTube

Od dubna, kdy boje na východě Ukrajiny propukly, obdržela AI také množství zpráv o údajném zabíjení stoupenců kyjevských úřadů a zajatců separatisty. První známkou, potvrzující tato obvinění, byl 19. dubna nález dvou mrtvol u města Rajgorodok v Doněcké oblasti. Těla, nesoucí známky mučení, patřila místnímu proukrajinskému politikovi a kyjevskému studentovi. Separatisté je podle AI věznili nejprve v policejní cele a pak je převezli do Severodoněcka v Luhanské oblasti. Jejich spoluvězeň AI vypověděl, že jednou ráno je probudili povstalci výkřiky "Vstávat, evakuace!" a pak slyšel otvírání dveří cel a šest či osm výstřelů.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize amnesty international

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy