Rusové se připravují, máme mít strach? Šojgu tlačí na Putina

Moskva - Ruský ministr obrany Sergej Šojgu požádal prezidenta Vladimira Putina, aby nařídil gubernátorům absolvovat školení v akademii generálního štábu, kde by se naučili zvládat své povinnosti, pokud by opravdu došlo na mobilizaci. "Kurz" by trval dva týdny.

"Totéž by se mělo týkat i federálních úřadů," naléhal Šojgu na prezidenta. Šojgu také požadoval, aby se nové dálnice stavěly tak, aby se v případě potřeby daly snadno použít jako záložní letiště pro vojenské letouny.

Šojgu podle tisku žádal o školení gubernátorů z "abecedy mobilizace pro případ války" pod vlivem zkušeností ze zářijového cvičení Východ 2014, během kterého měly i místní úřady ve 13 regionech plnit úkoly přidělené na válečný čas. Gubernátor Sachalinu ale "propadl" z mobilizace záložníků a prý nebyl jediný.

Během rozsáhlé srpnové mobilizace ukrajinských sil do boje proti proruským separatistům na východě země si i ruské ministerstvo obrany usmyslelo zmobilizovat záložníky, které povolalo na dvouměsíční cvičení. Jedním z prvních záložníků byl i místopředseda dolní komory parlamentu Vladimir Žirinovskij, který při této příležitosti požadoval "zmobilizovat celý parlament".

"Severoatlantická aliance vznikla jako odpověď na hrozbu ze strany SSSR, jak ji vnímaly země západní Evropy, a taky jako součást redefinované americké strategie zadržování, vnášející do původního konceptu zadržování vojenský aspekt. Ale nebyla nikdy "protiruská". Ani po konci studené války, kdy z institucionálního hlediska nová bezpečnostní architektura v Evropě – vycházející z rozšiřujícího se NATO, postupně pohlcujícího země bývalé Varšavské smlouvy a tři bývalé sovětské republiky v Pobaltí – Rusko nezahrnovala," říká Ondřej Ditrych, pracovník Ústavu mezinárodních vztahů..

"Dnes dochází k tomu, že po expedičním období, kdy se NATO pokoušelo hledat svou roli v nové situaci skrze krizový management (out of area, or out of business) je znovu posilován pilíř kolektivní obrany členských států. Aliance k tomu měla mimochodem nakročeno už nejméně od přijetí poslední strategické koncepce v Lisabonu (2010) a dění na Ukrajině tento trend jenom umocnilo. Ukrajině NATO taky pomáhá. Na summitu ve Walesu byl schválen balíček ve výši 15 milionů EUR určených na léčbu zraněných, kybernetickou obranu, logistiku a posílení velících a komunikačních kapacit. Aliance kromě toho posílila přítomnost svých poradců v Kyjevě a na západě země se nedávno řada členských států zúčastnila cvičení Rapid Trident," tvrdí Ditrych.

A dodává: "Není pochyb o tom, že Moskva vnímá jak posilování kapacit kolektivní obrany, tak působení NATO za svými východními hranicemi negativně jako pokus o zatlačování (roll back) Ruska a omezování jeho vlivu v oblasti jeho historického impéria. Žádný takový "ďábelský plán" ale neexistuje. Reakce NATO na ukrajinskou krizi i její dlouhodobá východní politika jsou výslednicí řady odlišných zájmů a postojů členských (a na členství aspirujících) států. A i když se dnes na tom, že bezpečnostní prostředí na východ od hranic Aliance doznalo značných změn a ta na to musí reagovat všichni shodnou, povaha této reakce vtělená do Readiness Action Plan je kompromisem, řada členských států hledí v analýze rizik stále na jih spíš než na východ a nedá se vyloučit, že za pár let, pokud konflikt na východní Ukrajině zamrzne ve stylu Podněstří, budou vztahy s Ruskem nějakým způsobem narovnány, ačkoliv už asi nikdo nebude hrát hru na strategické partnerství."

Související

Více souvisejících

Sergej Šojgu (ruský ministr obrany) Ruská armáda

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy