Deset mrtvých, 13 zraněných. Autobus na Donbasu dostal přímý zásah

Kyjev - Nejméně deset civilistů dnes přišlo o život na východě Ukrajině, když linkový autobus dostal přímý zásah dělostřeleckým granátem či raketou. Proruští separatisté odpovědnost za tragédii ihned popřeli. Tvrdé boje pokračují v Doněcku, Rusko mluví o genocidě.

"U Volnovachy je jen ukrajinské kontrolní stanoviště, ale leží mimo dostřel našeho dělostřelectva. Nebyli jsme s to jej ostřelovat," citovala agentura Interfax mluvčího "ministerstva obrany" neuznávané povstalecké Doněcké lidové republiky. Jiný mluvčí naopak oznámil, že autobus byl zasažen ve městě Dokučijevsk, které je pod kontrolou vzbouřenců. "Nebudeme pálit na cíle na našem vlastním území," řekl povstalecký mluvčí.

Ukrajinská armáda z odpovědnosti za smrt cestujících v ostřelovaném autobusu obvinila vzbouřence. "Ukrajinští vojáci s útokem nemají nic společného," řekl novinářům zástupce ukrajinského generálního štábu Bohdan Bondar. Podle mluvčího generálního štábu Vladyslava Selezňova je mezi oběťmi šest žen. Na místě neštěstí podle agentury Unian pracují ukrajinští kriminalisté.

Zdroj: YouTube

Na východě Ukrajiny navzdory vyhlášenému příměří přibývá potyček mezi proruskými separatisty a vládními vojsky, zatímco diplomatická jednání o urovnání konfliktu skončila ve slepé uličce.

"Vystupňování nepřátelství v posledních dnech a snahy posunout demarkační linii ukazují, že ruští vojáci a teroristé vsadili na taktiku stupňování napětí na Donbasu," prohlásil dnes ukrajinský armádní mluvčí Andrij Lysenko.

V hlavní povstalecké baště, Doněcku, podle místních úřadů zahynuli v noci na dnešek dva civilisté a další tři utrpěli zranění při dělostřeleckém ostřelování. Další civilista se stal obětí palby dnes ráno ve vsi Maloorlivka asi 30 kilometrů severovýchodně od Doněcka.Ruské úřady dnes oznámily, že ostřelování obytných čtvrtí Doněcka a dalších povstaleckých měst ukrajinskými vládními vojsky začínají vyšetřovat jako "genocidu ruskojazyčného obyvatelstva".

"Vypadá naprosto cynicky, že celý svět tak jednomyslně zareagoval na tragédii ve Francii (teroristický útok proti redakci Charlie Hebdo), ale lhostejně si nevšímá mnohem barbarštějších zločinů, které ukrajinský režim páchá v Donbasu," prohlásil mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Doněck (Ukrajina)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Prezidentská debata CNN: prezident Joe Biden

Bidenův výkon: Výzvy k rezignaci a klesající čísla průzkumů. Co bude s USA?

Na briefingu pořádaném v Bílém domě, který následoval po katastrofální televizní debatě, byla tisková místnost zaplněna do posledního místa. Novináři se zaměřili zpočátku na jedinou otázku: jaký je stav amerického prezidenta Joea Bidena? Každá otázka na mluvčí prezidenta odrážela zájem a obavy veřejnosti a politiků.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Čínská armáda, ilustrační foto

Si Ťin-pchingův sen o modernizaci armády se rozpadl. Z vrchu dolů je prolezlá korupcí

Čínská armáda je bezpochyby kolos, se kterým není radno si zahrávat, pokud nemáte vojsko o podobné síle. Stejně jako každá jiná státní instituce kdekoliv po světě ale má i největší komunistická armáda své vady – podle nejnovějších zjištění americké stanice CNN se dotkla nejvyšších míst Lidově osvobozenecké armády (PLA) korupční kauza – a to velmi rozsáhlá. Může zabránit snu Si Ťin-pchinga o modernizaci armády do roku 2035.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Cestou do Chorvatska si nově připlatíte. Platí sezónní ceny mýta

Začaly letní prázdniny a s nimi i hlavní turistická sezóna. A jak známo, nejčastější dovolenkovou destinací Čechů je už dlouhé roky Chorvatsko. I letos se tam některé položky zdražily. Upozornil na to slovenský web Topky.sk. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy