Líhně pro džihádisty? Tohle vás překvapí

Londýn – Vězni ve Velké Británii mají k volně k dispozici knihy, které je přesvědčují, aby se přidali k bojovníkům Islámského státu. Věznice knihy získaly jako dar v rámci vzdělávací akce od imámů. Celou akci posvětily také úřady. Na kauzu upozornil magazín Newsweek.

Extrémistické názory spojené s rasismem, homofobií a antisemitismem a myšlenky podporující „kamenování cizoložnic" a zabíjení muslimů. Právě to lze najít v knize, která se dostala k imámům a vězňům po celé Anglii a Walesu. Potvrdil to bývalý poradce britské vlády.

Haras Rafiq, generální ředitel nadace Quilliam Foundation a bojovník proti extremismu, varoval, že věznice se tak stávají líhní islámského extremismu. Zavinily to prý knihy kontroverzního autora Abula Ala Maududiho, o kterém Rafiq mluví jako o „dědečkovi islamismu".

Knihy slouží jako učební materiál

Podle magazínu Newsweek mají věznice k dispozici stovky zlatě laminovaných vázaných kopií Maududiho analýzy Koránu. Knihy se do věznic dostaly minulý měsíc v rámci vzdělávací akce pro imámy a kaplany pracující s vězni, který proběhla na vysoké škole v Rugby. Knihy dorazily z Institutu Markfield pro vysokoškolské vzdělávání, které je součástí islámské nadace vydávající vzdělávací materiály o islámu.

Mluvčí obchodní sekce islámské nadace potvrdil, že dodávají knihy muslimským duchovním a vydávají i texty Maududiho, popřel ale, že by společnost měla smlouvu s vězeňskou službou. O dodávce knih do vězení prý nadace nevěděla.

Islámská nadace je podle Rashada Aliho, pracovníka protiteroristického oddělení ministerstva vnitra, inspirovaná Muslimským bratrstvem a je nejediným vydavatelstvím, které publikuje kompletní překlad komentářů ke Koránu od Sajida Qutba, který prý nejvíce inspiroval vůdce Al-Kaidy Usámy bin Ládina.

"Dědeček islamismu"

Maududi, jehož knihy mají vězni k dispozici, byl podle poradce britské vlády v boji proti extremismu Rafiqa „dědeček islamismu", který volal po právu šaría, islámském státu a násilném džihádu. „Byl to rasista, homofob, antisemita, který věřil v zákony, podle kterých mají být zabíjeni ti, kteří změní svoje náboženství, a kamenování cizoložníků," říká Rafiq.

„Ve věznicích máme literaturu, která umožňuje vězňům stát se islamistickými radikály. Věznice nekontrolují a nefiltrují podobnou literaturu, proto se stávají líhní extremistů," dodal pracovník ministerstva vnitra.

Jen málo imámů a duchovních vyjádřilo obavy kvůli nálezu této literatury za zdmi věznic, prý jim bylo řečeno, že jediný zakázaný autor je Anwar al-Awlaki, v Americe narozený muslimský duchovní, která obhajoval násilný džihád proti USA a byl spojován s řadou útoků včetně toho z 11. září.

Zabíjejte odpadlíky

V jedné s Maududiho knuh se podle magazínu Newsweek píše: „Existují pouze dva způsoby, jak nakládat s odpadlíky. Buď z něho udělat psance, zbavit ho občanství a umožnit mu pouhou existenci, nebo ukončit jeho život. První metoda je určitě těžší než druhá, protože jinak existuje ve stavu, ve kterém 'ani nežije ani není mrtvý'. Zabití je proto pro něj lepší. Tak je jeho utrpení a agónie společnosti ukončeno současně."

Podle odbornice na extremismus, terorismus a džihádistické ideologie Hannah Stuartové jsou maududiho knihy plné „ze své podtaty násilných, pokud ne výslovně násilných" myšlenek. Zjištění, že k nim mají přístup britští vězni je proto podle ní velmi znepokojující. „Všichni džihádisté postupují podle myšlenek, které tento autor ve svých knihách uvádí. V jeho knihách Islámský stát hledá oporu pro svoje činy," dodala Stuartová.

I Stuartová i Rafiq se vyslovili pro úplný zákaz Maududiho knih, protože by mohly vést k šířeí extremistických názorů. Ministerstvo spravedlnosti, které má na starosti věznice, ale k celé kauze mlčí.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Věznice Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy