Ruská raketa Progress se řítí k zemi. Záhada dopadu vyřešena?

Moskva/Washington - Ruská vesmírná loď Progress, se kterou řídicí středisko ztratilo kontakt krátce po startu, zanikne v atmosféře nad Atlantikem. Původní odhady přitom počítaly s tím, že by trosky mohly dopadnout na Nizozemsko, Německo, Polsko nebo Českou republiku. Podle ruských i amerických expertů by ovšem její případné úlomky neměly ohrozit lidi na Zemi.

Záhada dopadu ztracené ruské vesmírné lodě Progress je nejspíš nadobro vyřešena. Podle Velení americké protivzdušné a kosmické obrany zmizí v hustých vrstvách atmosféry vysoko nad Atlantským oceánem. Děsivá varianta, že by mohly trosky dopadnout na Evropský kontinent tak nakonec nehrozí.

Pokud by se z vesmírné lodě uvolnily kusy materiálu, Evropany s největší pravděpodobností nezasáhnou. Podle původních propočtů přitom hrozilo, že by zbytky Progressu, který neovladatelně rotuje v zemské atmosféře, mohly spadnout také na Českou republiku.

Progress odstartoval z kosmodromu Bajkonur přibližně před týdnem s jediným úkolem - dovézt kosmonautům na Mezinárodní vesmírnou stanici jídlo, léky, kyslík a experimentální zařízení. Po šesti hodinách s ním ale řídici středisko ztratilo spojení.

Astronauti ale zůstávají klidní. "Ničeho se neobáváme. Samozřejmě, že Progress mírně pozmění naše plány. Jsme si ale stoprocentně jistí, že jsme schopni na palubě ISS produktivně pracovat až do doby, než k nám dorazí další zásoby," uvedl ruský astronaut Michail Kornijenko.

Vesmírná loď by měla zaniknout 9 května kolem 8 hodiny večerní.

Související

Více souvisejících

raketa Progress vesmír, Země Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy