Evropa čelí ohromné hrozbě. Diplomaté předkládají možné řešení

"Ruská ochota zničit bezpečnostní struktury nyní ohrožuje rovnováhu sil v Evropě, kterou po studené válce sama o sobě pomohla dojednat. Probíhající boj o evropské bezpečnostní uspořádání připomíná souboj v 80. letech 20. století ohledně rozmístění raket středního doletu (v Evropě)," konstatují Mats Bergquist, bývalý švédský velvyslanec v Helsinkách a v Londýně, a René Nyberg, který sloužil jako finský velvyslanec v Moskvě a v Berlíně. Oba diplomaté v komentáři pro server Moscow Times rozebrali stávající problémy evropské bezpečnosti.

Ukrajinská krize opět oživila úvahy o jaderné válce

"Byl to německý kancléř Helmut Schmidt, kdo v roce 1979 jako první nastolil otázku hrozby, kterou pro Evropu představovaly sovětské střely SS-20. Jeho nástupce Helmut Kohl po dramatickém vnitropolitickém boji prosadil takzvané dvojí opatření, kdy Německo přijalo rozhodnutí NATO rozmístit na svém území rakety středního doletu, pokud Sovětský svaz odmítne vyjednávat o otázce těchto střel. Další vývoj je známý," připomínají Bergquist a Nyberg.

"Vidina jaderné války visí i nad konfliktem na Ukrajině. Od 60. let minulého století Moskva nikdy nehovořila o jaderných zbraních takto otevřeně. Putin chce, aby bylo Rusko uznáno za hlavní jadernou supervelmoc, rovnou Spojeným státům," tvrdí ex-velvyslanci.

"Hrozba rozmístění taktických jaderných zbraní v Kaliningradské oblasti a na Krymu vyvolává pochopitelné znepokojení. Rusko také systematicky modernizuje a vylepšuje své strategické jaderné zbraně," připomíná komentář.

"Ruská reakce na události kyjevského majdanu a následné odstranění ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče Západ překvapila. Západ podcenil důležitost Ukrajiny pro Rusko a především její zapojení do ruské Euroasijské unie," domnívají se diplomaté.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.  

"Odhodlané úsilí německé kancléřky Angely Merkelové vyjednat kompromis se setkalo s částečným úspěchem. Dohoda Minsk II je pouhým příměřím, problémy na východní Ukrajině nikam nezmizely," poukazují Bergquist a Nyberg.

Osud Evropy je v rukou Merkelové

"Předpoklad Kremlu zní, že zkažený Západ nebude v dlouhodobém časovém horizontu schopen čelit ruské síle na Ukrajině, nakonec se unaví a podlehne ruským požadavkům. Domněnka je taková, že ruské rezervy vydrží déle než evropská trpělivost. Putin vrhl železné kostky či hazarduje s vypuknutím války se Západem," varují švédský a finský představitel.    

"Angela Merkelová čelí stejné výzvě jako Helmut Kohl v 80. letech. Nikdo, ani Vladimir Putin, by neměl pochybovat o jejím odhodlání bránit evropský bezpečnostní systém. Velká koalice křesťanských demokratů a sociálních demokratů v německém parlamentu jí poskytuje silnou domácí podporu," konstatují diplomaté.

"Jakmile přijde na otázky ohledně Evropské unie a obzvláště Ukrajiny, konzistentní politika Merkelové má rovněž podporu zelených. Silný německý expertní průmysl již zjistil, že pokud jde o Rusko, politika přebije byznys," uvádí komentář.  

"Obhájci ruské těžkopádné taktiky na Ukrajině byly v rámci německého politického systému marginalizováni. Tento boj však ještě neskončil. Boj o budoucnost Ukrajiny a právo Ukrajinců zvolit si samostatně tuto budoucnost nyní představuje klíčovou otázku evropského bezpečnostního uspořádání," deklarují Bergquist a Nyberg.

"Schopnost Merkelové udržet základní prvky své politiky záleží také na podpoře od zbytku Evropské unie, především ze strany Francie a Polska. Je přitom životně důležité, aby Merkelová pokračovala ve své politice vůči Rusku a zachovávala sankce i dialog. Na tom závisí budoucnost Evropy," míní dvojice zkušených diplomatů závěrem.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Rusko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Hurikán Helene zpustošil jihovýchod Spojených států. Způsobil největší škody od Katriny

Hurikán Helene, který na konci září zasáhl jihovýchod Spojených států, způsobil největší škody na pevnině od doby, kdy v roce 2005 udeřil hurikán Katrina. Podle nejnovějších informací si vyžádal nejméně 213 obětí, uvádí server The Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy