Kreml je rozlícen. Kyjev za mír na Donbasu draze zaplatí, varuje diplomat

"Západ nyní vyzval Moskvu k delikátnímu diplomatickému tanci, jehož cílem je dosáhnout trvalého politického uspořádání na Ukrajině," konstatuje Vladimir Frolov, bývalý ruský diplomat a expert na mezinárodní vztahy, který momentálně vede skupinu LEFF zabývající se komunikací mezi ruskou vládou a veřejností. V komentáři pro server Moscow Times nastínil možné řešení krize v Donbasu.

Dohody z Minsku pojímá každá strana jinak

"Klíčová je správná sekvence kroků pod taktovkou minských dohod, které povedou k místním volbám v separatistických oblastech a vyjednají jejich statut v rámci Ukrajiny, přičemž Moskvě musí být poskytnuto dostatečné politické krytí, aby se vzdala své kontroly nad ukrajinskou hranicí," nastiňuje Frolov.  

"Ruskou strategií je přeměnit minské dohody v novou daytonskou dohodu tím, že vnutí Kyjevu ústavu sepsanou v Moskvě, která by federalizovala Ukrajinu do té míry, že bude nefunkční. To je podstatou návrhu ústavních změn, které separatisté zaslali do Kyjeva 12. května," míní expert.

"Moskva předně chce, aby Kyjev garantoval zvláštní statut separatistům, který jim poskytne v rámci Ukrajiny maximální autonomii a následně jim umožnil uspořádat volby podle jejich pravidel, bez účasti jakékoliv z ukrajinských politických stran. Dalším klíčovým požadavkem je zajistit, aby nová ústava obsahovala neutrální statut Ukrajiny," deklaruje bývalý diplomat.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Kyjev pojímá (dohody) Minsk II v opačném sledu kroků - ukončení ruské vojenské podpory separatistům, kontrola rusko-ukrajinské hranice ze strany OBSE, svobodné místní volby v Donětsku a Luhansku dle ukrajinského práva a předání moci novým představitelům v rámci decentralizačních opatření nové ukrajinské ústavy. Takový postup je podporován Washingtonem, což dala v Moskvě jasně najevo asistentka amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová," shrnuje odborník.

Rusko musí něco získat

"Berlín a Paříž podporují Kyjev, ale zároveň se obávají, že tyto požadavky mohou vést k prodlužování patu a zamrzlému konfliktu - podezírají přitom Moskvu, že by takový scénář uvítala a čeká na ukrajinský hospodářský kolaps, který povede k nástupu vlády, jež by přivedla Kyjev zpět pod ruskou kontrolu," uvádí komentář.

"Zdá se, že řešením je uspořádat ukrajinské místní volby, které jsou plánovány na 25. října, rovněž v separatistických regionech za účasti všech ukrajinských i místních politických sil, přičemž by na hlasování dohlížela OBSE. V sázce je, že Opoziční blok vedený Sergejem Levočkinem, bývalým personálním šéfem (prezidenta) Janukovyče, vyhraje volby v regionech Donětsk a Luhansk, což by byl výsledek přijatelný jak pro Kyjev, tak pro Moskvu a obnovil by ukrajinskou suverenitu," předkládá možnou cestu Frolov.  

"Kreml je stále rozlícen. Pokud se má vzdát svého krachující dobrodružství v Donbasu, požaduje v této rovnici něco dalšího - uznání ruských nároků na Krym," domnívá se odborník.

"A to je moment, kdy by do hry měl vstoupit Washington - měl by přesvědčit Kyjev, aby vyměnil Krym za Donbas a ruskou pomoc s jeho rekonstrukcí. Jde o malou cenu, za níž je možné pořídit mír," tvrdí závěrem bývalý diplomat.   

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení. 

Související

Více souvisejících

Ukrajina Rusko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy