Rusko se s Tureckem dohodlo na stavbě plynovodu, Ukrajina se bude bránit

Praha - Smlouvu o stavbě posledního úseku plynovodu South Stream spolu v Moskvě podepsalo Rusko a Turecko. Uvedení nového plynovodu do provozu by z podílu na dopravě plynu do Evropy vyloučilo současné tranzitní země Bělorusko a Ukrajinu, která se proti tomu chce bránit, napsala ve středu agentura Reuters.

Plynovod South Stream by měl směřovat z jihu Ruska po dně Černého moře do Bulharska a odtud do Srbska, Maďarska, Slovinska, Rakouska a Itálie. Jednotlivé odbočky by potom plynem zásobovaly Chorvatsko, Makedonii, Řecko a Turecko. Náklady na projekt, který má být konkurentem evropského projektu Nabucco, se odhadují na 15,5 miliardy eur (téměř 400 miliard Kč).Základní osa South Streamu by měla začít dodávat plyn v roce 2015. Předpokládá se, že by jí ročně mělo procházet 63 miliard metrů krychlových plynu.Podle zástupců turecké vlády se obě strany na konečné podobě smlouvy domluvily během úterního setkání tureckého ministra pro energetiku Tanera Yildize s manažery ruské plynárenské firmy Gazprom. Ve středu pak Yildiz v Moskvě povolení ke stavbě předal ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi.Podle ukrajinského prezidenta Viktora Janukoviče by odklonění dopravy plynu ze stávajících plynovodů pro Ukrajinu znamenalo ohrožení národních zájmů, kterému se země bude bránit všemi možnými způsoby, uvedla ve středu agentura Reuters.Spory mezi Ruskem jako dodavatelem a Ukrajinou jako tranzitní zemí v minulých letech několikrát skončily omezením přísunu plynu do Evropy.Ukrajina je silně závislá na dodávkách ruského plynu a nižší cenu se snaží vyjednat už přes rok. Rusko nicméně trvá na získání podílu na ukrajinském potrubí, kterým ruský plyn proudí do Evropy. Kyjev je ale považuje za strategické.Rusko by s Ukrajinou o dalším vývoji situace mělo jednat 15. ledna 2012. Evropské země, které jsou na dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu závislé, si od jednání slibují, že nedojde k opětovnému narušení dodávek.Ukrajina uzavřela v roce 2009 s Ruskem nevýhodnou smlouvu a kupuje plyn za nejvyšší cenu na evropském trhu. Smlouvu prosadila expremiérka Julije Tymošenková, soud ji kvůli tomu poslal na sedm let do vězení.

Související

Více souvisejících

Rusko Turecko Plynovod

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy