VIDEO: Ke dnu klesá obří luxusní parník: 3 mrtví, na palubě jeden Čech!

Řím - Nejméně jeden občan České republiky byl na palubě výletní lodě Costa Concordia, která najela na mělčinu u italského pobřeží. Informuje o tom v sobotu server Il Post.it s odvoláním na italskou Pobřežní stráž.

Pobřežní stráž vydala seznam, na kterém jsou uvedeny národnosti cestujících. Z 3216 pasažérů bylo na palubě nejvíce Italů (989), Němců (569) a Francouzů (462). Zemřeli tři lidé – dva turisté francouzské národnosti a jeden člen posádky z Peru.Psali jsme: Obří parník se potápí jako Titanik! 3 mrtví a 69 pohřešovanýchČeská ambasáda v Římě zatím nemá žádné potvrzené zprávy, že by na palubě výletní lodě byli nějací Češi. Ani ministerstvo zahraničních věcí nemá informace o tom, že by na palubě lodi byl někdo z České republiky. "Na seznamech, které jsme dostali od italských záchranných složek žádní Češi nejsou. Neznamená to ale, že " můžeme 100 procentně vyloučit možnost, že by zde ještě mohl být nalezen český občan, v tuto chvíli tomu ale nic nenasvědčuje," uvedl mluvčí resortu Vít Kolář. Nehoda se stala v pátek kolem osmé hodiny večer. Costa Concordia byla na cestě po Středomoří, když narazila na útes u ostrova Giglio nedaleko jižního Toskánska. Loď začala nabírat vodu a naklánět se, podařilo se jí ale doplout až k pobřeží ostrova. Nakonec se na mělčině převrátila úplně. Evakuovat na ostrov Giglio se muselo všech 4229 lidí na palubě – 3216 cestujících včetně asi padesáti dětí a 1013 členů posádky. Záchrannou akci doprovázela panika a chaos, údaje se proto stále rozcházejí. Kromě třech zemřelých osob bylo 14 lidí zraněno. Stále se pohřešuje 69 lidí. Server Il Post.it uvádí 40 zraněných a 54 pohřešovaných. Agentura Ansa uvedla v podvečer počet pohřešovaných dvacet. Il Post.it oznámil, že je pravděpodobné, že většina pohřešovaných je naživu na ostrově a z nějakého důvodu se dosud nepřihlásila. Kapitán plavidla Francesco Schettino řekl, že jako poslední loď opustila posádka, která se ujistila, že na ní už nezůstali žádní cestující. Úřady už zahájily vyšetřování nehody a vyslechly kapitána Schettina. Ten tvrdí, že plul v dostatečné vzdálenosti od pobřeží a narazil na skálu, která nebyla v námořních mapách. Gianni Onorato, ředitel společnosti Costa Crociera, která loď provozuje, uvedl, že kapitán byl v době nehody na můstku. Plavidlo nyní leží v náklonu asi 80 stupňů na pravoboku. Poškozeny jsou obě strany trupu, na jedné z nich je sedmdesátimetrová trhlina. Vrak prozkoumávají potápěči, zda v něm nezůstal někdo z pohřešovaných. Costa Concordia je 290 metrů dlouhá a 36 metrů široká loď o výtlaku 114 500 tun. Může plout rychlosti až 23 uzlů (43 kilometrů za hodinu). Uveze 3700 cestujících, o které se stará 1100 členů posádky. Má 1500 pokojů včetně pět restaurací, 13 barů a čtyři plavecké bazény.

Související

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Více souvisejících

Itálie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy