Vrak Concordie se potápí. Záchranáři přerušili pátrání

Grosseto - Italští záchranáři ve středu už podruhé opustili vrak ztroskotané výletní lodě Costa Concordia, informuje agentura ANSA. Pátrání byli donuceni přerušit kvůli pohybu vraku.

Mluvčí hasičů Luca Cari oznámil, že pátrání bylo přerušeno v osm hodin ráno poté, co se plavidlo pohnulo o několik centimetrů. Kdy by mohlo být obnoveno, nesdělil.

"Přístroje nám ukázaly, že se loď pohnula. Zjišťujeme, zda dosedla na nový opěrný bod a zda budeme moci pokračovat. V současné době se k lodi nemůžeme ani přiblížit," cituje mluvčího AFP.

Poprvé záchranáři opustili útroby obří lodi v pondělí. I tehdy je k tomu donutil pohyb vraku a rozbouřené moře. Po několika hodinách se do vraku vrátili.

Loď o výtlaku 114 500 tun, která vezla 4 234 lidí, ztroskotala v pátek při plavbě u břehů Toskánska. Téměř 300 metrů dlouhé plavidlo najelo na skalisko u ostrova Giglio a převrátilo se na bok.

Při havárii patrně zahynuly desítky lidí. Záchranáři dosud potvrdili 11 mrtvých, 28 lidí je však pohřešováno. Naděje na jejich záchranu jsou pět dní po ztroskotání plavidla označovány za mizivé.

Záchranáři už prohledali téměř celou část lodi, která je nad vodou. Mezi mrtvými a pohřešovanými není žádný Čech.

V zatopených částech lodě panuje téměř nulová viditelnost. "Včera jsem před obličejem neviděl vlastní ruku. Sebral jsem kus plovoucího odpadu a rozpoznal jsem ho až po vynoření z vody. Byla to dámská bota," přiblížil podmínky ve vraku Giuseppe Minciotti, který vede školu průzkumného potápění a je členem záchranného týmu.

"Dnes čekáme, až budou v lodi vytvořeny nové otvory. Uvidíme, jestli tam bude viditelnost lepší," dodal Minciotti. Podle pobřežní stráže se práce zaměří oblast evakuačního shromaždiště na částečně zatopené čtvrté palubě, kde byla nalezena většina z dosavadních 11 obětí.

Nizozemská firma SMIT se mezitím připravuje na odčerpání 2300 tun paliva, které zůstávají v sedmnácti lodních nádržích. Práce by mohly začít už ve středu, čeká se na formální ukončení pátrání a povolení od místních úřadů.

Vyšetřování ukazuje, že poté, co loď najela na skalisko a dírou v trupu začala nabírat vodu, kapitán Francesco Schettino plavidlo opustil, ačkoli měl řídit záchrannou operaci. Rejdařství Carnival, které loď vlastní a provozuje, označilo kapitánův postup za "neomluvitelnou chybu".

Soud v úterý rozhodl, že Schettino může opustit vazbu. Nařídil mu však domácí vězení, protože existuje riziko, že by se mohl pokusit uprchnout. Kapitána v doprovodu manželky a bratra eskortovali v nočních hodinách do jeho domu v Meta di Sorrento policisté a karabiníci.

Kapitánův obhájce po slyšení soudu sdělil, že jeho klient loď neopustil, ale vypadl do vody, když se nakláněla. Prý se na Concordii pokusil vylézt. To se mu však nepodařilo. Vlezl tedy do záchranného člunu.

Během úterního slyšení u soudu hájil kapitán Schettino svou úlohu při záchraně cestujících a posádky. Vyslovil názor, že zachránil stovky lidí a opakoval, že loď neopustil předčasně.

Concordia je největší lodí historie, která se potopila. Překonala legendární Titanic, který byl 270 metrů dlouhý a směstnalo se na něj 3600 lidí. Potopil se před 100 lety, v dubnu 1912. Z 2 200 lidí na palubě jich zahynulo 1500.

Související

Více souvisejících

Itálie

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 35 minutami

před 59 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy