Řečtí odboráři svolali 48hodinovou stávku proti novým škrtům

Atény - Řecké odbory ve čtvrtek svolaly na pátek a sobotu 48hodinovou stávku proti novým škrtům, které schválili lídři vládních stran. Informovala o tom agentura AFP.

Stávka svolaná hlavními řeckými odborovými svazy bude tento týden už druhá. Odboráři tak reagují na nové úsporné škrty dohodnuté koaliční vládou výměnou za poskytnutí dalšího záchranného balíčku."Generální stávka bude v pátek a v sobotu společně se svazem státních zaměstnanců," řekl mluvčí odborové organizace GSEE, která je hlavní odborovou unií reprezentující soukromý sektor.Odborová unie úředníků veřejné správy ADEDY a její sestra ze soukromého sektoru GSEE reprezentují zhruba dva miliony pracovníků, což je polovina pracovní síly země.Právě tyto dvě hlavní řecké odborové organizace už zorganizovaly mnoho stávek od chvíle, kdy Atény poprvé požádaly o pomoc mezinárodní organizace v roce 2010."Bolestivá opatření, kvůli kterým mládež, nezaměstnaní a důchodci upadnou do ještě větší bídy, nám nedávají jinou možnost. Nebudeme je akceptovat. Dostáváme se k sociálním vzpourám," řekl generální tajemník ADEDY Ilias Iliopoulos agentuře Reuters.

Související

Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

stávka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

Sebeobrana není eskalace, ale základní právo, prohlásil Stoltenberg po Orbánově kritice

Sebeobrana není eskalace, ale základní právo, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek v souvislosti s diskusí, zda může ukrajinská armáda útočit na cíle na území Ruska zbraněmi, které jí dodal Západ. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy