Konec světa? Apokalyptický scénář před konkláve

Vatikán - Předpovídaný konec světa, který mnozí očekávali v souvislosti s přelomem v mayském kalendáři, se loni v prosinci nekonal, apokalyptické vize ale žijí dál a tentokrát souvisejí s volbou nového papeže.

Malachiáš vlastním jménem Maelmhaedhoc O'Morgair byl mnichem a biskupem diecéze v irském Armaghu. V roce 1143 se stal v Derry opatem prvního cisterciáckého kláštera na irském území. Podle legendy měl v roce 1139 nebo 1140 během své pouti do Říma několik prorockých vizí, na jejichž základě sepsal seznam 112 budoucích papežů, kteří na Petrův stolec usednou před tím, než bude Řím "zničen a Soudce přijde soudit svůj lid".

Seznam je psaný v latině a neobsahuje konkrétní jména, nýbrž stručné přídomky charakterizující jednotlivé postavy. Papež Benedikt XVI. by podle soupisu měl být papežem předposledním.

Na druhou stranu je třeba přiznat, že od 16. století byly heslovité popisy dosti neurčité a jejich výklad působil často příliš všeobecným dojmem. Také proto se objevili mnozí kritici, kteří text Malachiášova proroctví označili za podvrh z konce 16. století. V pozadí falzifikátu byla prý snaha ovlivnit průběh tehdejších papežských voleb.

Posledního 112. papeže Malachiáš nazývá Petrem Římským (Petrus Romanus). Právě on bude podle proroctví muslimskou invazí přinucen opustit věčné město a zemře v exilu velice bolestivou smrtí. Vzápětí bude Řím zničen. Označení Petr Římský se podle APA každopádně na předpověď výsledku nadcházejícího konkláve nedá příliš využít: nehodí se totiž pro žádného ze 115 kardinálů, z nichž nová hlava církve vzejde. Křestní jméno Petr má jediný z nich: ghanský kardinál Peter Turkson.

Kromě Malachiáše má ale Vatikán i další legendu spjatou s koncem světa a číslovkou 112. V římské Bazilice svatého Pavla za hradbami se nachází reliéf se 112 mozaikovými medailony pro minulé a budoucí papeže. Chvíli, kdy budou všechny medailony obsazeny - což se stane po konkláve, prý ale lze vnímat různě: buď jako moment konce světa, nebo návrat Ježíše Krista na zemi. Apokalyptickým předpovědím se navíc postavil Jan Pavel II., během jehož pontifikátu bylo do baziliky doplněno dalších 25 prázdných medailonů. Zastaví tento trik konec světa?

Související

Více souvisejících

papež Vatikán konec světa

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy