Chorvatsko-srbské vztahy mají další trhlinu: Chorvatští výrostci napadli srbské studenty!

Záhřeb - kupina chorvatských výrostků napadla v neděli odpoledne několik seminaristů pravoslavné teologické školy kláštera Krka jihozápadně od města Knin. Jeden z napadených utrpěl vážná zranění. Podle agentury AFP o tom dnes informovala chorvatská policie, která útočníky zadržela.

"Podezřelí, motivovaní nenávistí (vůči srbské komunitě), napadli nejprve slovně a poté i fyzicky seminaristy teologické školy kláštera Krka," citovala AFP z policejního prohlášení. Šest seminaristů utrpělo zranění, z toho jeden vážná.

Podle serveru listu Slobodna Dalmacija policie zadržela sedm útočníků a zahájí proti nim trestní stíhání.

Incident se odehrál v obci Kistanje, která leží v oblasti, kde jsou vztahy mezi Srby a Chorvaty stále napjaté, i téměř 18 let od skončení válečného konfliktu.

Vztahy mezi Chorvatskem a Srbskem celkově jsou vyhrocené od května 2012, kdy se v Srbsku uskutečnily obecní, parlamentní a prezidentské volby a následně poté se ustanovila nacionalistická vláda na místo předchozí středové demokratické vlády.

Chorvatský prezident Ivo Josipovic se ani nezúčastnil inaugurace nového srbského prezidenta Tomislava Nikolice, který dlouhodobě podporuje ideu „Velkého Srbska". Srbský prezident působil v srbské válce proti chorvatské nezávislosti v roce 1990.

Napětí mezi zeměmi se dále vystupňovalo poté, co byli 2 chorvatští generálové Ante Gotovina a Mladen Markac osvobozeni Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY), přestože se měli dopustit válečných zločinů na srbském obyvatelstvu.

Související

Více souvisejících

Chorvatsko Srbsko Válka na Balkáně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy