Bobr zaútočil na rybáře. Zvíře mu roztrhlo tepnu, muž vykrvácel

Minsk - Smrtí běloruského rybáře skončil podle místních médií útok bobra na silnici u města Astramiečava na západě země. Šedesátiletý muž cestou autem k nedalekému jezeru spatřil u silnice velkého bobra a s mohutným hlodavcem se chtěl vyfotografovat. Zvíře ale ostrými zuby na rybáře zaútočilo, roztrhlo mu tepnu a muž vykrvácel.

Případ je podle běloruských lékařů mimořádný, i když útoky bobrů jsou v poslední době časté. Zvířata, jimž ještě nedávno hrozilo v Evropě vyhynutí, se v Bělorusku stejně jako v řadě dalších států střední a východní Evropy přemnožila. 

Bobři se podle zoologů stále častěji vydávají za potravou do blízkosti měst a vesnic a dostávají se s lidmi do konfliktu. Některé exempláře prý dosahují váhy až 30 kilogramů a délky jednoho metru. Zvířata jsou stále agresivnější, při ochraně svého území neváhají zaútočit.

Rozsah zranění nešťastného rybáře ale lékaře šokoval. Bobr se svými zuby, kterými klátí stromky s kmeny kolem sedmi centimetrů v průměru (ale zvládne i ty kolem 70 centimetrů) zakousl rybáři do nohy. A to tak nešťastně, že prokousl tepnu. Přes přítomnost dvou přátel zemřel neopatrný fotograf kvůli nadměrné ztrátě krve. Přivolaní zdravotníci už nemohli nic dělat.

V Česku se počítá se změnou legislativy, Zlínský kraj už povolil utrácení bobrů. Ministerstvo životního prostředí by nové nařízení mělo schválit ještě v letos. Odborníci v čele s Vlastimilem Kostkou, který bobry mapuje, zjistili, že ve Zlínském kraji žije asi 55 rodin. A to hlavně na řece Moravě a přítocích Dřevnici, Olšavě a dalších. Problematických je však asi jen pět rodin, informuje iDnes.cz.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Bělorusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy