Slováci jsou špióni, rozkřikuje se Írán. Prý existuje důkaz

Teherán - Írán dnes potvrdil zatčení několika Slováků. Viní je z nepatřičného chování a držení nevhodného materiálu. Počet zatčených ani druh materiálu, který měli údajně u sebe, mluvčí ministerstva zahraničí nevyjasnil. Agentura AP napsala, že ve vazbě je sedm osob, server čas.sk s odvoláním na slovenské ministerstvo zahraničí uvedl, že je zadržených osm.

Slováci jsou ve vazbě asi tři týdny. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Arákčí dnes řekl, že slovenští občané do Íránu přijeli jako turisté na turistická víza. "Chovali se ale nevhodně a měli u sebe nedovolenou výbavu. Porušili zákon islámské republiky a byli zatčeni. Bylo zahájeno soudní vyšetřování a záležitost bude postoupena soudním institucím," řekl.

Aláaddín Borúdžerdí, který vede parlamentní zahraniční výbor, řekl, že jsou Slováci špioni podezření z fotografování zakázaných objektů. "Několik občanů Slovenska fotografovalo vojenské objekty ve chvíli, kdy je zatkla policie," citovala Borúdžerdího agentura ISNA. Dle čas.sk tento poslanec také tvrdil, že Slováci u sebe měli zařízení, k němuž se většinou civilisté nedostanou.

Server čas.sk dnes přinesl fotografie některých zadržených. Je mezi nimi Dalibor Krupka, který osmičlennou skupinu vedl. Přítel skupiny identifikovaný jako Igor řekl, že se na cestu velmi těšili. "Vylučuji, že byli špioni, nadevše milují létání. Každý večer bivakovali na jiném kopci, přeletěli přes velehory tisíce kilometrů. Jezdí na výlety s přítelkyněmi, které na ně čekají na určeném místě," sdělil Igor.

"Náš zastupitelský úřad v Teheránu je v přímém kontaktu se zadrženými občany i s íránskou stranou. V celém případu ještě nepadl konečný verdikt. Vše je otevřené, proto v tuto chvíli nemůžeme poskytovat žádné další podrobnosti," uvedla slovenská diplomacie.

Za letošní půlrok jde již o druhý takovýto případ. V lednu zadrželi Íránci Slováka Mateje Valucha pro podezření ze špionáže, o měsíc později ho ale propustili. Podle Teheránu shromažďoval informace o "vědeckých pokrocích země", Slovák ale jakoukoli spolupráci s výzvědnými službami popřel.

Valuch předpokládá, že zadržení Slováci jsou teď umístěni na samotkách, čímž je na ně činěn psychický nátlak: "Pokud budou spolupracovat a nebudou se snažit nic zatajit, předpokládám, že se všechno vysvětlí a budou v pořádku."

Valuch se během své internace v Íránu objevil na televizní obrazovce, kde mluvil o tom, jak přijel pracovat do Íránu a jak ho později kontaktoval agent CIA Steve Logano, kterému zmíněné tajné informace posílal. Odborníci označili jeho výpověď za nedůvěryhodnou s tím, že se stal zřejmě obětí íránské propagandy, píše web ČT.

Související

Více souvisejících

Írán Slovensko

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Aktualizováno před 18 minutami

před 31 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

"S Piráty nechceme mít nic společného." Okamura řekl, s kým chce po parlamentních volbách vládnout

Pokud bude hnutí SPD po příštích parlamentních volbách mít možnost vstoupit do vlády, je připraveno vytvořit koalici s hnutím ANO. Dnes to prohlásil předseda SPD Tomio Okamura v pořadu Partie na CNN Prima News. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy