Unikátní akce: Začíná vyzvednutí vraku lodi Costa Concordia, moře už nebouří

Řím - U toskánského ostrova Giglio vrcholí přípravy na bezprecedentní operaci, v jejímž rámci se má v pondělí začít s vyzvedáváním vraku výletní lodi Costa Concordia. Zda vyprošťovací práce skutečně začnou, se kvůli rozbouřenému moři nevědělo až do dnešního odpoledne.

Dnes bylo moře v okolí ostrova neklidné a civilní ochrana, která operaci zajišťuje, čekala do poslední chvíle s konečným rozhodnutím. "Vyprošťovací práce začnou v pondělí 16. září. Vítr i výška vln nejsou větší, než maximální hodnoty vypočítané pro tuto operaci," sdělil úřad v prohlášení. Akce bude zahájena v 6:00 a podle zdrojů agentury DPA má trvat nejméně 12 hodin.

Zástupce starosty Giglia Alessandro Centurioni řekl, že ostrov je na akci připraven a věří ve zdar celé operace. Ačkoli se úřady chtěly vyhnout davům zvědavců, zřejmě se jim to nepodaří. "Nechci si ten pohled nechat ujít za nic na světě. Budu se starostou v přístavu za úsvitu v 5:30," řekl Centurioni.

Vyprošťovací práce bude určitě přenášet několik televizí, protože na místo se akreditovalo asi 400 novinářů, fotografů a kameramanů. Propustky do přístavu se vydávají od soboty a opatřit si je musejí i obyvatelé ostrova a turisté, pokud se tam chtějí dostat.

Kolem plavidla a podpůrných staveb byl vytvořen kordon, takže k místu se nedostane žádná loď kromě těch, které se budou podílet na operaci. Zakázány budou také přelety nad vrakem. Operace, jejíž náklady stále rostou a překročily už 600 milionů eur (15,4 miliard korun), je vzhledem k rozměrům a váze Concordie považována za technicky bezprecedentní akci.

Costa Concordia teď spočívá na pravém boku. Stabilizována je díky umělému dnu, které pod ní vytvořili potápěči pomocí pytlů s cementem, a plošinou zapuštěnou do mořského dna. Loď bude s pomocí ocelových lan a řetězů otočena a uvedena do vertikální polohy. V dalších měsících pak bude odtažena pryč od Giglia.

Výletní parník ztroskotal u toskánského ostrova Giglio v lednu 2012. Při tragédii zemřelo 32 lidí. Ze šesti obžalovaných pouze pěti soud povolil zkrácené řízení. Svou vinu uznali tři důstojníci Concordie, indonézský kormidelník a také šéf krizové jednotky společnosti Costa. Ten dostal nejvyšší trest 34 měsíců odnětí svobody. Tresty dalších čtyř obžalovaných se pohybují od 30 do 18 měsíců.

Soud v Grossetu už bude soudit pouze jediného obžalovaného, kapitána Francesca Schettina, kterému žádost o zkrácené řízení a dohodu zamítl. Poškozené strany považují vyměřený trest za příliš mírný a připravují proti rozsudku odvolání.

Katastrofické havárie položí málokterou firmu, píše rozhlas.cz. Na otázky o akciích firem postižených haváriemi odpovídal vedoucí makléřského týmu společnosti Cyrrus František Bostl. K lodi Costa Concordia řekl: "Určitě by bylo zajímavé, kdyby se společnost, která provozovala plavbu Costa Concordie, obchodovala na burze. Byla to ale menší firma a tak tam nebyla. Nicméně tři dny po havárii šla na americký trh společnost, která provozuje výletní plavby v Karibiku."

"Mít rok naplánovaný úpis akcií firmy a tři dny před vstupem na burzu pozorovat ztroskotání výletní lodi, to je obrovský problém. Ale za těch pár dní trh na všechno zapomněl a ty akcie byly přeupsány za 19 dolarů a hned první den byl na nich zaznamenán nárůst 33 %. To je docela paradox," dodává.

Související

Ilustrační foto

Začal odvolací soud s kapitánem lodi Costa Concordia

Florencie - Kapitán výletní lodi Costa Concordia Francesko Schettino dnes stanul před odvolacím soudem ve Florencii. Loni byl odsouzen k 16 letům vězení za tragédii z roku 2012, kdy zemřelo 32 lidí. Odvolání podaly obě strany.
Záchrana vraku lodi Costa Concordia

Italské přístavy se rvou o loď Costa Concordia. Kdo vrak sešrotuje?

Řím - Vrak ztroskotané lodi Costa Concordia, který se u italského ostrova Giglio minulý měsíc podařilo vytáhnout nad hladinu, bude nejspíš sešrotován v Turecku. Původně se přitom mluvilo o tom, že zakázku na rozřezání obřího plavidla ve výši 570 milionů eur získají italské přístavy Civitavecchia či Piombino.

Více souvisejících

Loď Costa Concordia

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

před 1 hodinou

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy