Putin myslí na vše. Neuvěříte, v čem se školí zaměstnanci hotelů v Soči

Soči - Úsměv nebývá přirozenou součástí ruského obličeje, a tak před propuknutím zimních olympijských her v Soči podstupují zaměstnanci místních hotelů na poslední chvíli školení, jak se usmívat. Iniciativa, která má vykořenit představy, že Rusové jsou chladní, strozí a zachmuření, je podle agentury Reuters v souladu s úsilím prezidenta Vladimira Putina předvést moderní tvář Ruska na olympiádě, která si vyžádala na 50 miliard dolarů (asi bilion korun).

Ruská olympijská univerzita, otevřená v Moskvě a v dějišti olympiády v černomořském letovisku Soči v roce 2009 Putinem a podnikatelem Vladimirem Potaninem, učí hotelové manažery pohostinnosti. Nabyté vědomosti mají předávat svým podřízeným.

"Naučit se, jak se chovat k hostům z jiných zemí, je zvláště důležité. Musíme se to lépe naučit, aby pochopili naši pohostinnost," říká účastník kurzu Vladimir Šuškin, jenž pracuje jako náměstek ředitele sanatoria v Soči, které bývalo letní rezidencí sovětského diktátora Josifa Stalina a dodnes se zachovalo.

Ruský turistický průmysl zápolí o přežití od rozpadu Sovětského svazu. Ale Putin vidí olympiádu nejen jako příležitost k vylepšení obrazu země v očích návštěvníků ze Západu, ale také jako možnost vdechnout nový život do odvětví s velkým potenciálem.

Byrokracie a potíže se získáním víz odrazují mnoho potenciálních návštěvníků i od pouhého pomyšlení na Rusko jako turistickou destinaci. Ale když už turisté do Ruska dorazí, zjistí, že staré sovětské zvyky vymírají pomalu.

John Cerry, který v USA pracuje jako prodejce aut pro půjčovny, říká, že jízdy vlakem byly "kouzelné" a také někteří Rusové byli velice vřelí. Ale nemůže říci, že by se mu líbilo vše, co ho potkalo. "Služby jsou děsivé. Pokaždé, kdy jsem šel povečeřet, číšnice doslova naházely naše jídlo na stůl a odkráčely," postěžoval si.

Kurzy olympijské pohostinnosti, zavedené na žádost organizačního výboru olympiády, zahrnují lekce, jak se usmívat na cizince a jak udržovat oční kontakt, a zaměřují se spíše na obsluhu hostů než na hotelová pravidla.

"Vypracovali jsme profily rozdílných typů hostů, i modely toho, jak si počínat s opilými návštěvníky, anebo jak se chovat, pokud host žádá nemožné," vysvětluje jedna ze školitelek Taťjana Pomjatkinská. "Protože naše olympijské město má v úmyslu se stát letoviskem na světové úrovni, je důležité, aby pohostinnost v našich hotelích odpovídala mezinárodním normám," dodává.

Sami Rusové raději utrácejí vydělané peníze v končinách s vyspělou turistickou infrastrukturou, tedy v Itálii, ve Španělsku či ve Francii.

Z 12 miliard dolarů je najednou miliard 50

Když Rusko v roce 2007 získalo pořadatelství letošní zimní olympiády, tvrdilo, že za Hry utratí 12 miliard dolarů. Jenže jak postupně přibývala nová sportoviště, hotely a silnice, výdaje pomalu rostly. Oproti plánům budou Hry více než čtyřikrát dražší, informuje CT24.

Že měli Rusové ambiciózní představy, naznačoval už plánovaný objem nové infrastruktury. Jedním z nejdražších projektů bylo vybudování vysokorychlostní železnice, která spojuje Černé moře s horami, kde vzniklo centrum pro lyžování. Jen výdaje na toto padesátikilometrové dopravní spojení (8,7 miliard) byly vyšší než rozpočet na celé zimní hry ve Vancouveru v roce 2010.

CNN poznamenává, že už od počátku byla volba této ruské lokality přinejmenším zvláštní. Průměrné teploty v zimních měsících se v tomto přímořském městě pohybují kolem 10 stupňů Celsia. Už od loňska se sem proto vozí sníh.

Navíc veřejnost se o mnohých dodatečných nákladech ani nedozví. Po nedávných sériích útoků ve Volgogradu Rusové zpřísňují bezpečnost a i to samozřejmě bude něco stát.

A ruské Hry prodražuje i korupce. Bývalý vicepremiér Ruska a hlasitý kritik Vladimira Putina Boris Němcov upozornil na to, že spousta peněz mizí kdovíkde. Podle něj se zpronevěřilo až 60 procent výdajů. "To odpovídá normální výši úplatku v Rusku," tvrdí.

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 15 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy