Z investora bankovním lupičem: Muž si přišel pro své peníze se zbraní

Moskva - Ozbrojený muž, který dnes v západoruském městě Belgorod přepadl banku Zapadnyj, se vzdal policii. Podle agentury ITAR-TASS uvedl, že nechtěl nikomu ublížit a že jen chtěl dostat zpět své peníze, neboť banka dnes přišla o licenci. V době přepadení byli v budově tři lidé. Útočník podle policie žádal 25 milionů rublů (téměř 14 milionů korun).

Policie ozbrojence přesvědčila, aby vydal svou zbraň a vzdal se. Muž uposlechl. Podle médií do banky Zapadnyj investoval 23 milionů rublů (takřka 13 milionů korun) a finanční dům o peníze zřejmě přišel. Centrální banka dnes totiž oznámila, že bance kvůli její rizikové úvěrové politice odebrala licenci.

Hned od svého vzniku se banky, poštovní úřady a posléze i dopravní prostředky převážející peníze staly terčem útoků zločinců. První velká vlaková loupež byla spáchána v USA 22. března 1866 a její pachatelé byli krátce po činu zadrženi a popraveni. Světově věhlasnou se stala v letech 1932 - 1933 americká milenecká dvojice bankovních lupičů Bonnie Parkerová a Clyde Barrow, kterým padlo za oběť celkem 15 lidí. Přestože přepadli několik desítek bank, poštovních úřadů a benzínových čerpadel, jejich celkový lup činil pouhých 1.500 dolarů. Zemřeli při přestřelce s agenty FBI, informuje kriminalistika.eu.

Za největší loupež v dějinách české kriminalistiky do roku 1989 je považováno přepadení poštovního vozidla, ku kterému došlo 19. března 1976 v Brně. V podvečerních hodinách na ulici s tehdejším názvem Kim-Ir-senova byla pod hrozbou střelné zbraně odcizena částka 1 664 700 Kčs. Z činu bylo obviněno pět osob s příbuzenskými vztahy. Po téměř měsíčním soudním procesu byly vyneseny rozsudky v rozmezí od dvanácti do patnácti let vězení. Přestože byla po roce 1989 na základě stížnosti odsouzených provedena revize případu, vina i výše trestu byla stvrzena.

Dosud největší loupež v dějinách české kriminalistiky se odehrála 16. září 2002 krátce před devátou hodinou na Evropské třídě v Praze 6. Tři ozbrojení lupiči v černých kombinézách zablokovali pancéřovaný vůz bezpečnostní agentury Group 4 Securitas (G4S) a pod hrozbou střelných zbraní a výbuchu donutili posádku vystoupit. Všechny tři členy posádky potom uzavřeli v zadním prostoru obrněného vozu a s tímto vozem odjeli k Jivinskému rybníku poblíž Řeporyjské spojky. Zde přemístili peníze do připraveného osobního vozidla golf tmavé barvy. Pracovníky G4S zanechali v pancéřovaném voze. Policisté o necelé dvě hodiny později nalezli hořící osobní vozidlo značky VW Golf u obce Nenačovice v okrese Beroun. Pancéřovaný vůz agentury Group 4 Securitas převážel více než 100 miliónů korun z centrály Citibank. Později byla odcizena částka upřesněna na konečných 150 milionů korun.

Sdílejte článek

Související

Policie ČR

Dvě taxikářky nahlásily na policii smyšlená přepadení

Na několik dní zaměstnala kriminalisty oznámení o loupežných přepadeních dvou olomouckých taxikářek, která obě ženy nezávisle na sobě nahlásily na policii. Týkala se shodou okolností stejného osmadvacetiletého zákazníka, kterého s odstupem deseti dnů po sobě vezly taxikářky z Olomouce do Prostějova.

Více souvisejících

přepadení banky Policie Rusko

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy