Že je Ukrajina daleko? Omyl, česká armáda se chystá na nejhorší

Kyjev/Moskva/Praha - V noci na dnešek prý došlo k pokusu dostat na ukrajinské území ruskou bojovou techniku a vojáky maskované jako mírové síly OSN. Podle serveru Ukrinform to na tiskové konferenci sdělil vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Serhij Pašinskyj.

O možnosti vyslání ruských "mírových sil" se již dříve zmínil stálý představitel Moskvy při OSN Vitalij Čurkin. Podle listu Ukrajinska pravda řekl, že "Rusko má mezinárodněprávní základ pro vyslání svých mírotvorců na Ukrajinu v případě nutnosti".

Toto tvrzení Moskva opírá o článek 51 Charty OSN. V něm se uvádí, že členský stát má právo na individuální nebo kolektivní sebeobranu. Čurkin prý připomněl, že Rusko se tímto článkem řídilo už během konfliktu na Kavkaze v roce 2008, tedy během ozbrojeného střetu s Gruzií kvůli Jižní Osetii.

Pašinskyj podle serveru Ukrinform dnes sdělil, že ve čtvrtek bylo v bezprostřední blízkosti ukrajinských hranic určité množství ruských vojáků s modrými přilbami a s obrněnou technikou natřenou na bílo a opatřenou emblémy OSN.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko, že pro urovnání ukrajinské krize nic neudělalo, jen uvedlo svá vojska do bojové pohotovosti, vyváží "terorismus" do sousední země a vyhrožuje vojenským zásahem. Moskva podle něj usiluje o zmaření květnových prezidentských voleb na Ukrajině, o svržení prozápadní vlády a o politické i vojenské ovládnutí země.

"Odpovědnost za násilí na ukrajinském území a za narušení mezinárodní bezpečnosti a stability nese vedení Ruské federace. Je to země, která porušila zásady OSN. Země, která nesplnila bilatelární dohody," prohlásil Jaceňuk, uvedla ČT.

Rusko - nebezpečná logika

Lavrov jako první ohlásil scénář vpádu ruské armády na Ukrajinu. V televizním rozhovoru prohlásil, že vstup vojsk se může uskutečnit v případě bezprostředního poškození zájmů Ruska a ruských občanů. "Pokud nás napadnou, budeme se samozřejmě bránit," prohlásil s tím, že útok proti ruským občanům bude útokem na Rusko. To jsou velmi zneklidňující slova a náramně nebezpečná logika, píše list gazeta.ru.

"Poškozování zájmů Ruska" v zásadě nemůže být právním základem pro vpád do sousední země. "Agrese proti ruským občanům" je také chatrný důvod pro zahájení války s Ukrajinou.

Ukrajina nepřepadne Rusko, ani jej nemůže napadnout. Žádní ruští občané - jak hlásá samo Rusko - na jihovýchodě Ukrajiny nejsou. Jsou tam jen ruskojazyční ukrajinští občané. Část z nich - rovněž podle ruské verze - naprosto samostatně, bez asistence zamaskovaných ozbrojenců v zelených uniformách, obsadila sídla státních úřadů a zbrojnice. Aby vyhlásili tzv. Doněckou lidovou republiku a snažili se zopakovat krymský scénář s odtržením od Ukrajiny.

Psali jsme: Moskva usvědčena: Na Ukrajině operují ruští vojáci, USA mají důkaz Ruská armáda je v pohybu. Odpověď na zásah ve Slavjansku, tvrdí Moskva  

Lavrovova slova jsou nebezpečná v kontextu situace. Americký prezident Barack Obama poprvé osobně prohlásil, že Rusko nedodržuje ženevskou dohodu. Ruská strana, nikoli bezdůvodně, z téhož obviňuje USA a Ukrajinu. Obama hrozil sankcemi. Na druhé straně Vladimir Putin má od 1. března souhlas zákonodárců, aby poslal ruská vojska na Ukrajinu.

"Řada lidí si myslí, že ta krize je od nás daleko a že se všechno vyřeší politickou dohodou," tvrdí pro iHned.cz náčelník generálního štábu Petr Pavel. Vývoj na Ukrajině může v Česku odstartovat největší vojenské manévry od 11. září 2001. Vedení armády počítá se sérií kroků, kterými by reagovalo na zhoršení situace: až 1200 vojáků by mohlo vyrazit na hranice, aby s policií zajistili jejich ochranu.

Další jednotky by pak zabezpečily strategické objekty, jako jsou jaderné elektrárny či rozvody energií. "Ta krize už pálí i nás. Pokud by ruská armáda překročila ukrajinské hranice, znamenalo by to pro Česko řadu problémů," říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny Petr Pavel.

Šéf české armády nicméně tvrdí, že aliance přímo na Ukrajinu vojáky vysílat nebude. "Není vůle ani právní základ na Ukrajině vojensky zasáhnout." Přesto by však na otevřenou válku obou zemí NATO reagovalo minimálně posílením svých východních hranic. Česko již pro tento účel nabídlo čtyři stíhačky Gripen a k tomu více než 300 vojáků. Ty by mohlo vyslat k posílení obrany sousedních zemí.

"Tyto síly mohou být nasazeny v pobaltských zemích - stejně jako třeba v Polsku či na Slovensku - podle toho, kde by je vedení aliance potřebovalo," vysvětluje Pavel.

Související

Test rakety Sarmat Komentář

Nelichotivá bilance Putinových „superzbraní“

Mediálním prostorem v uplynulém víkendu proletěla zprava, že na ruském kosmodromu Pleseck došlo k masivní explozi, jejíž příčnou mělo být selhání vojenské mezikontinentální balistické rakety RS-28 Sarmat. Pokud je tato hypotéza pravdivá, jedná se o další ukázku skutečného, tristního stavu „superzbraní“, kterými se chlubí ruský autoritářský vládce Vladimir Putin ve snaze šířit strach z vojenské síly své země.

Více souvisejících

Ruská armáda Ukrajinská krize OSN

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 49 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy