Papež František rozšířil řady svatých. Kanonizoval dva své předchůdce

Vatikán - Papež František dnes před zaplněným Svatopetrským náměstím ve Vatikánu prohlásil za svaté dva ze svých předchůdců - Jana Pavla II. a Jana XXIII. Obřadu, který je označován za jednu z nejvýznamnější událostí novodobých dějin katolické církve, byl přítomen i emeritní papež Benedikt XVI., který na svůj úřad loni ze zdravotních důvodů rezignoval. Odhaduje se, že kromě desítek tisíc osob přímo na náměstí kanonizaci v přímém televizním přenosu sledovaly na dvě miliardy lidí na celé Zemi.

Svatopetrské náměstí, které tradičně pojme kolem 180.000 lidí, zaplnily po jeho ranním otevření davy, které neodradil ani déšť. Před samotnou kanonizací začal obřad modlitbami a zpěvy.

Do celého Říma se na bezprecedentní obřad - současnou kanonizaci dvou papežů - dostavil nejméně milion poutníků z celého světa. Ti, kdo se nedostali přímo na náměstí, mohli dění sledovat na 19 velkých obrazovkách rozmístěných po italské metropoli.

"Prohlašujeme blahoslavené Jana XXIII. a Jana Pavla II. za svaté a přijímáme je mezi svaté. Stanovujeme, že je má takto uctívat celá církev. Ve jménu Otce, Syna a Ducha svatého," ohlásil krátce po zahájení obřadu kanonizace František. Jeho slova přivítali věřící bouřlivým potleskem. Na oltář pak byly položeny relikvie obou nově svatořečených: krev Jana Pavla II. a kousek pokožky Jana XXIII.

Mezi hosty slavnostního aktu byly desítky prezidentů, premiérů a dalších představitelů z mnoha zemí světa. Z Česka to byli šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman, ministryně spravedlnosti Helena Válková a z církevních kruhů mimo jiné kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk.

Český kardinál Dominik Duka po obřadu ČTK z Vatikánu telefonicky řekl, že kanonizace obou papežů je vstupem mezi nesmrtelné, u nichž se bude připomínat nejen jejich jméno, ale i jejich dílo.

Oba zesnulí papežové jsou považováni za nejoblíbenější a nejvlivnější hlavy katolické církve v novodobých dějinách. Jan Pavel II. stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005. Jako papež sehrál významnou roli ve světové politice a je mu přisuzován podíl na zhroucení komunistických režimů ve střední a východní Evropě. Zlepšil také vztahy katolické církve s judaismem a východními a anglikánskými církvemi. .

Jan XXIII., který byl papežem v letech 1958 až 1963, byl znám zejména svým smyslem pro humor a zanedbáváním protokolu a bezpečnostních opatření. Omezil konfrontační antikomunistický kurs svých předchůdců a mnoho ceremoniálních zvyklostí. Rovněž se zasloužil o zrušení několik set let platné kvóty omezující počet kardinálů na 70. Svolal rovněž historický druhý vatikánský koncil, jehož úkolem bylo přiblížit katolickou církev modernímu světu.

Související

Více souvisejících

Papež František Papež Jan Pavel II.

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy