Doněcká a Luhanská oblast by se mohly spojit, naznačují vzbouřenci

Kyjev - Vedoucí představitelé vzbouřeneckých proruských skupin v Doněcké a Luhanské oblasti jednají o spojení svých "lidových republik". Oznámila to dnes ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na tiskovou službu doněckých povstalců. Rozhovory o spojení jsou prý zatím jen předběžné.

Jednání je založeno na výsledcích víkendových referend o nezávislosti, která údajně dávají proruským aktivistům právo rozhodovat o budoucím uspořádání, uvedla ruská agentura. Podle výsledků hlasování, které nelze nezávisle ověřit, se v neděli pro samostatnost obou oblastí vyslovila drtivá většina hlasujících.

Možnost spojení s Luhanskou oblastí v pondělí připustil předseda doněcké "vlády" Denis Pušilin. Zároveň ale oznámil, že "Doněcká lidová republika" hodlá požádat o připojení k Rusku. Luhanská oblast se zatím s takovou žádostí na Moskvu neobrátila.

Doněcká a Luhanská oblast jsou součástí východoukrajinského průmyslového regionu Donbas, kde žije přes osm milionů lidí hovořících většinou rusky.

Psali jsme:
"Vůdce" Slavjansku vyhlásil Kyjevu válku, na představitele státu se chystají atentáty
 

V souvislosti s Ukrajinou se spekuluje o občanské válce, ve spojení s Maďarskem o nedemokratických praktikách Orbánova kabinetu a o Slovinsku se po pádu vládnoucí koalice mluví kvůli "klanové" politice. Sečteno a podtrženo, geopolitické jiskření a vnitropolitická nestabilita jsou aktuálně jediným skutečným strašákem, který by mohl slušně rozjeté oživení ve střední a východní Evropě (CEE) pokazit, píše investicniweb.cz.

"Pozitivní vliv cyklického oživení v západní Evropě se mísí s negativním dopadem zpomalování ekonomiky v Rusku. První z vlivů výrazně převažuje, rizika vývoje v Rusku ale rostou, a navíc nejsou stejná pro všechny ekonomiky střední a východní Evropy. Problém Ukrajiny je odlišný. Dopad na CEE by neměl být velký z hlediska klasických obchodních vazeb, těžko kvantifikovatelná rizika ale existují v přepravě energetických surovin a v eventuálním přílivu uprchlíků. Slovinsko je jednou z posledních zemí EU, kde finanční krize dosud nepolevila, riziko nákazy pro ostatní země CEE ale vidím jako omezené," říká Pavel Sobíše z UniCredit Bank.

"Jedna z největších rizik pro Evropskou unii a střední Evropu konkrétně jsou ta geopolitická. Stále je ovšem vnímám ve formě nukleární hrozby. Dokud zůstane "pouze" u geopolitického napětí, pak jsou podle mě ekonomiky CEE hodně odolné a dokáží ustát delší recesi jak Ruska i Ukrajiny bez vážnějších šrámů. Pokud by došlo k výraznějšímu nárůstu napětí a ohrožení dodávek plynu do Evropy, dopady na hospodaření zemí ve střední Evropě by byly výrazně negativní," myslí si Jan Bureš (Era Poštovní spořitelna).

Petr Gapko z GE Money Bank pak říká: "Jako největší rizikový faktor v současné době vnímám vývoj na Ukrajině. Vojenská hrozba převažuje nad ryze ekonomickými a politickými faktory. Pokud by došlo k dalšímu vyostření konfliktu a jeho přesunu od Ukrajiny dále na západ či sever, nedokážu odhadnout ekonomické důsledky. Pevně však věřím, že EU bude nadále hovořit jedním hlasem a tato krize jednotlivé státy spíše semkne. Politické turbulence v jednotlivých státech EU nejsou ničím neobvyklým, v uplynulých několika letech zažila politické změny snad půlka Evropy. Žádná tato změna ale nevedla k tak zásadnímu problému, jakým by bylo vystoupení některého z členských států, tedy k narušení soudržnosti Evropy."

Související

Zasedání Rady bezpečnosti OSN

USA předloží RB OSN rezoluci odsuzující "fingovaná" ruská referenda

Spojené státy předloží Radě bezpečnosti OSN ke schválení rezoluci odsuzující hlasování na Moskvou ovládaných nebo okupovaných částech Ukrajiny, která tamní proruské úřady označují za referenda o připojení k Rusku. Oznámila to dnes americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Je prakticky jisté, že Rusko, které je jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti, bude rezoluci vetovat.
Oleksandr Turčynov, ukrajinský prezident

Turčynov zuří: O odtržení hlasovala jen třetina lidí, fraška se někde ani nekonala

Kyjev - Referenda v Doněcké a Luhanské oblasti, které údajně podpořilo odtržení těchto regionů od Ukrajiny, se zúčastnila nanejvýš třetina oprávněných voličů. Novinářům v Kyjevě to dnes řekl úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Údaje východoukrajinských separatistů jsou podstatně vyšší, podle nich přišlo hlasovat až 80 procent lidí.

Více souvisejících

Referendum Lugansk and Donetsk Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy