Most do věčnosti: Mariánský most vede z krematoria do skály

Mariánský most v Ústí nad Labem není žádnou novinkou, přesto je to nejmladší most přes Labe v Ústí nad Labem. Jedná se o most, který se rozhodlo postavit město, ne stát.

Autorem Mariánského mostu je architekt Roman Koucký a pracovalo se na něm od roku 1994 do roku 1998. Tento téměř 200 metrů dlouhý most spojuje Ústí nad Labem-město s částí Střekov. Nachází se v místě zvaném Ústecká brána. Jeho severní část začíná pod Mariánskou skálou, která jeho tvůrce omezovala při stavbě. Na druhém břehu se napojuje na silnici ve směru Kamenný vrch, tím směrem se také nachází ústecké krematorium.

Stavba je unikátní také v tom, že byla postavena na popud samotného města, ne státu. A Ústí nad Labem za ni zaplatilo přes 750 milionů korun. V roce 2008 však město Mariánský most prodalo státu, proto se od 26. června 2008 o stavbu stará Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Město tím ušetří mnoho nákladů na údržbu.

Most je zavěšen na dvou betonových pylonech, které stojí u jižního břehu. Z každého pylonu vychází 15 ocelových lan, které konstrukci drží. Myšlenkou při tvorbě bylo to, že nestačí postavit jen funkční most, lidé si prý zasloužili nějakou pěknou architektonickou záležitost. Most měl ukázat, že Ústí nad Labem není jen město chemické a průmyslové.

Konstrukce se nesetkala jen s chválou, množství lidí most spíše kritizovalo, že je zbytečně strohý a připomíná komunistický režim, že se k městu nehodí, že bylo zbytečné stavět most v takovém stylu. Místní kritici o mostu někdy mluví jako o „mostu do věčnosti“, protože od krematoria míří do skály. Řidič, který přijede od Střekova, pak může mít pocit, že do skály narazí a dokončí tak svou poslední jízdu.

Mariánský most získal Cenu Evropské asociace ocelových konstrukcí 1999 a stal se novou dominantou Ústí nad Labem. Objevil se i na známkách. Na výběru jména se podíleli obyvatelé Ústí nad Labem. Mezi návrhy byly kromě zvoleného jména i názvy jako Vidlák, Manhattan, Semtam most či Jehla. Název Mariánský most vyhrál kvůli tomu, že most stojí právě u Mariánské skály – v dnešní době je poměrně neobvyklé, aby byl most pojmenován po světci.

Související

Zámek v Benátkách nad Jizerou.

Benátky nad Jizerou. Místo, odkud se pozorovaly hvězdy a určoval osud

Malebné město Benátky nad Jizerou leží v okrese Mladá Boleslav asi 30 km od hlavního města Prahy. Historie místa spadá již do 14. století. Velké slávy se však město dočkalo především v období renesance, kdy na místním zámku na přání Rudolfa II. pobýval slavný alchymista a astronom Tycho Brahe.
Zámek Tloskov. (autor: Michal Mazanec)

Zámek Tloskov představuje pozdní dozvuk historismu

Zámek Tloskov, který leží ve stejnojmenné obci nedaleko Neveklova ve středních Čechách, patří k našim málo známým památkám. Dáno je to především tím, že zámek samotný není přístupný, neboť v něm sídlí Centrum sociálních služeb. Okolní zámecký park je však otevřený a láká k podzimním procházkám mezi pestrobarevnými korunami stromů.

Více souvisejících

architektura most ústí nad labem Česká republika Mariánský most

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy