Želvy u tureckých břehů napadají plavce, pletou si je s medúzami

Ankara - Na plavce, kteří se vydávají do moře u pobřeží turecké provincie Antalya, nečekaně útočí želvy karety. Pokousaly už deset lidí. Čím má dotyčný světlejší kůži, tím je ohroženější.

Karety se živí medúzami, ale také kraby, měkkýši nebo ostrorepy, což je živočich s trny.

Doktor Mehmet Gökoglu řekl, že krevety vlivem úhlu, v jakém dopadá do vody odpolední světlo, a také ztemněním vody rozčeřené větrem špatně vidí. Jedinou ochranou proti kousajícím karetám je podle něj vyhýbat se koupání v moři mezi třetí a čtvrtou hodinou odpoledne, kdy je úhel dopadu světla pro zrak karet nejnevýhodnější.

S pokousáním od karet se muselo nechat v místních nemocnicích ošetřit deset lidí - místních i turistů. "Nikoho ty želvy nesnědly, ani jednomu neprokously kůži. Jakmile se pohnete, odplavou," řekl Gökoglu. Po kousnutí prý na kůži zůstává jenom malé znaménko nebo odřenina.

Karetám prý nastává doba rozmnožování, proto se drží v teplejší vodě u břehů. Gökoglu ujistil, že karety lidi nekoušou záměrně, ale omylem. Univerzitní profesor se nebojí, že karety začnou odrazovat turisty. "To, že tady v té vodě plavou s námi, je ten nejlepší důkaz toho, že je zde čisto a že se tady daří životu," dodal Gökoglu.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Želvy Moře cestování Zvířata

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Americký voják v rukou Moskvy. Rusové ho viní z krádeže, Bílý dům o případu ví

Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka. Podle mluvčí americké armády Cynthie Smithové byl zadržen ve čtvrtek 2. května ve Vladivostoku, přičemž čelí obvinění z krádeže. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy