"Tohle malé okénko máme nedaleko kuchyně. Pokaždé, když před ním plave nějaká trochu zvláštní ryba, zastavím se a ptám se sám sebe, jakou by asi měla chuť," říká šéfkuchař. Pro něho i pro hosty v první podmořské restauraci v Evropě se každé jídlo vymyká všednosti, píše agentura AFP.
Tato architektonické kuriozita nazvaná Under se nachází v Lindesnes na samém jihu Norska a nabízí již několik týdnů večeři v restauraci pod mořem. Zde si můžete vychutnat jak Poseidonovy oblíbené pokrmy, tak jedinečnou vyhlídku v hloubce pěti metrů pod mořem.
Když projdete chodbou z betonu na břehu Severního moře, dovede vás dlouhé dubové schodiště do restaurace s obrovským oknem. Za touto obří obrazovkou o více než 36 metrech čtverečních, která se podle jejích tvůrců podobá ponořenému periskopu, se neustále odehrávají představení z mořského života.
"Under v norštině znamená 'pod' ve smyslu ponořený a podmořský, rovněž to znamená něco jako úžasný'," vysvětluje Stig Ubostad, který podmořskou restauraci vlastní spolu s bratrem. "Je to nepochybně největší restaurace na světě a jediná v Evropě," zdůrazňuje.
Nejsou tu žádní klauni ani žraloci, jako je tomu ve víceméně podobných podnicích na Maledivách či v Dubaji. Ale je tu úžasný les chaluh, kudy podle ročního období proplouvají tresky, pyskouni a jejich příležitostní predátoři, tuleni nebo kajky mořské.
"Je to region na samém jihu, kde se poloslané vody z východu setkávají se slanými vodami Atlantiku, proto je to velká rozmanitost živočichů," vysvětluje biolog Trond Rafoss, který se specializuje na mořské druhy a který se na projektu podílel.
Kromě zvláštní architektury a výtečné gastronomie má Under další zásadní cíl: upozorňovat na otázky životního prostředí.
Zaměstnanci restaurace z různých zemí jsou vyškoleni, aby mohli hosty mezi jídlem informovat o mořském baletu, který možná inspiroval Julese Verna.
"Hosté sem přicházejí za dobrodružstvím, ale to, co vidí, není žádné akvárium. Možná je to ryba, která se na nás dívá jako v akváriu," podotýká Rafoss. "Nikdy nebudete zklamáni: příroda vás nikdy nezklame," dodává.
Restaurace, kterou navrhla firma Snøhetta, jež je autorem slavných budov, jako je opera v Oslu či vstup do Památníku 11. září v New Yorku, podává pětkrát týdně 40 druhů jídel.
Šéfkuchař Nicolai Ellitsgaard z Dánska a jeho podřízení sestavují sezónní menu především na bázi mořských produktů, jako je desert z pěti druhů mořských řas. "Snažíme se používat místní produkty, které nikdo jiný doopravdy nepoužívá," říká šéfkuchař.
Restaurace není pro všechny: menu o 16 až 18 chodech tu stojí 2250 norských korun (asi 5850 Kč). Nicméně místa v ní jsou rezervována šest měsíců dopředu.
"Je úžasné vstoupit sem a vidět to překrásné světlo. Modrá a zelená voda, interiér ladící s mořem, to vše vyvolává dojem, že se potápíte," říká devětapadesátiletý profesor Dag Jacobsen, který sem přišel s manželkou a přáteli.
Pokud jde o milovníky katastrofických filmů, mohou být klidní: plexisklo silné 25 centimetrů bylo vyvinuto tak, aby odolalo bouřím. "Měli jsme na to tým poradců," říká spolumajitel restaurace Stig Ubostad. "Není nic bezpečnějšího," dodává.
Související
Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Restaurace , norsko , Moře , cestování
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Co přijde v letošním roce? Česko bude v centru dění a nikdo nezná Trumpovy plány
před 2 hodinami
Islámský stát je prakticky mrtvý. ISIS-K ale zůstává hrozbou
před 3 hodinami
Co vše se od letoška mění? Rostou důchody i minimální mzda
před 4 hodinami
Pět mrtvých kvůli pyrotechnice z Česka a Polska. Německu dochází trpělivost
před 5 hodinami
V 91 letech zemřel Dušan Holý, uznávaný profesor, zpěvák, etnolog a muzikolog
před 7 hodinami
Před 40 lety došlo k největší průmyslové havárii v historii. Spor o Bhópálskou katastrofu opět ožívá
před 8 hodinami
Kojenecké ústavy definitivně skončily. Stát je ke konci roku zavřel
před 9 hodinami
Střelba v New Yorku: Před nočním klubem bylo zraněno 10 lidí
před 10 hodinami
Pokud stát nedokáže zaručit bezpečnost letů, měl by uzavřít své nebe pro civilní dopravu, míní expert
před 10 hodinami
Trump po útoku v New Orleans: Vidíte, že jsem měl pravdu
před 11 hodinami
Helena Zeťová podle kriminalistů zřejmě nespáchala sebevraždu
před 11 hodinami
Británie chce po brexitu obnovit vztahy s EU
před 12 hodinami
Rok 2024 v kostce: Česká politická scéna balancuje mezi populismem a ztrátou důstojnosti
před 12 hodinami
Moldavsko čelí po utáhnutí kohoutků plynu z Ruska energetické krizi
před 13 hodinami
Před Trumpovým hotelem v Las Vegas vybuchl Muskův cybertruck
před 14 hodinami
Válka na Ukrajině se stává pro Kyjev stále těžší. S Putinem ale nechce jednat, dokud za ni Rusko nezaplatí
před 16 hodinami
Předpověď počasí na příští týden: Teploty se rapidně propadnou
včera
Bývalý fotbalista Luděk Mikloško oznámil, že má rakovinu. Chemoterapii ale podstupovat nehodlá
včera
Oštěpařka Ogrodníková přerušuje kariéru. Oznámila, že čeká dítě
včera
Problém pro Barcelonu. Do silvestrovské půlnoci nezaregistrovala mistra Evropy Olma
Katalánský fotbalový velkoklub FC Barcelona má se začátkem nového roku i nový problém. Do silvestrovské půlnoci totiž nestihla zaregistrovat svého ofenzivního záložníka Daniho Olma tak, aby mohla s tímto španělským mistrem Evropy z loňského roku počítat i pro druhou polovinu právě probíhající sezóny 2024/25. Hrozí tak, že o fotbalistu přijde a to navíc bez náhrady.
Zdroj: David Holub