Policejní důstojník vyvázl bez trestu, dle žaloby byl opilý a způsobil dvě nehody

Praha - Policejní důstojník a vysokoškolského pedagoga Karel Kadlec (45) odešel od soudu bez trestu. Dla želoby měl zavinit dopravní nehodu pod vlivem alkoholu. Podle Obvodního soudu pro Prahu 2 by ale případ měl jako přestupek projednat ministr vnitra.

Dnešní rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce proti němu podal stížnost.

Nehoda se stala 10. března kolem 9:00 na náměstí Bratří Synků. Kadlec podle obžaloby neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu. S řidičkou se chtěl na místě domluvit a dal jí na sebe kontakt, aby mohl hned odjet, pospíchal prý na přednášku na policejní akademii.

Podle obžaloby však Kadlec také při couvání narazil do auta asistenční služby, která na místo přijela. S technikem služby se prý dostal do sporu. Přivolaná hlídka mu pak naměřila 1,5 promile v dechu, odběr krve u lékaře Kadlec odmítl.

Soudce Jiří Horký postupoval podle paragrafu trestního řádu, který umožňuje předat případ jinému orgánu, jestliže soud shledá, že nejde o trestný čin.

"Dechovou zkouškou není možné zjistit hladinu alkoholu v krvi," řekl Horký. Nepodařilo se tak u soudu dokázat, jak vysokou hladinu alkoholu v těle mohl důstojník mít. Soudce také doplnil, že je nepochybné, že Kadlec odmítnutím odběru bez závažného důvodu postupoval v rozporu se zákonem a tím spáchal přestupek proti zákonu o silničním provozu.

Kadlec obžalobu odmítl a tvrdil, že v noci před nehodou vypil dvě piva a čtyři panáky tvrdého alkoholu. Krev prý neodevzdal kvůli tomu, že ho urazil lékař.

"Rozhodnutí soudu považujeme za správné a spravedlivé, byť se vám to může nelíbit. Fakticky je otázka, zda můj klient byl ovlivněn alkoholem do takové míry, že vylučuje způsobilost řízení motorového vozidla. Toto nebylo prokázáno," řekl novinářům Kadlecův advokát Karel Brückler. Policejní důstojník novinářům řekl, že by chtěl pokračovat ve své práci a chtěl by znovu učit.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza Vidkun: Exšéf policie Krejčiřík tvrdí, že neměl informace o možném ovlivňování

Bývalý ředitel olomoucké krajské policie Libor Krejčiřík dnes u soudu řekl, že neměl informace, že by jeho náměstek Karel Kadlec ovlivňoval kauzy. Svou výpovědí ale dnes zároveň popřel obhajobu Kadlece, že to byl naopak on, kdo od vlivných olomouckých osobností sbíral informace a využíval je jako informátory. Podle Krejčiříka Kadlec nikdy o těchto úkonech nepořizoval záznamy, ani jej o tom jako přímého nadřízeného neinformoval. Soud pokračuje příští týden, na řadu by měli přijít v roli svědků další policisté.
Ivan Langer (ODS)

Kauza Vidkun: Ivan Langer u soudu popřel, že měl informace z trestních spisů

Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer dnes u soudu v kauze Vidkun popřel, že by s obžalovaným podnikatelem Ivanem Kyselým disponovali informacemi z trestních spisů. Připustil však, že mediálně známé olomoucké kauzy spolu probírali, neboť prý hýbaly děním ve městě. Přihlásil se k osobním přátelským vztahům nejen s Kyselým, který je jeho obchodním partnerem, a s obžalovaným bývalým policejním náměstkem Karlem Kadlecem. V kauze Vidkun se cítí jako poškozený než jako svědek.

Více souvisejících

Karel Kadlec soudy Policie ČR

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy