"Není bezmocný, má ale vážné problémy." Kauza Babiše mladšího je na mrtvém bodě

Ani po půl roce se vyšetřovatelé v kauce Andreje Babiše mladšího nepohnuli z místa. Českým policistům se totiž stále nepodařilo vyslechnout syna českého premiéra Andreje Babiše kvůli jeho údajnému zavlečení na Krym. Pořád ještě nemají k dispozici odpověď švýcarských úřadů. Na bodu mrazu je i případ možného pochybení policistů, kteří okolnosti cesty Babiše juniora na ruské území před dvěma lety odložili.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prozatím odložila uzavření případu možného pochybení pražských vyšetřovatelů, kteří měli vyšetřování okolností cesty Andreje Babiše ml. na Krym na starosti a kteří věc před dvěma lety smetli ze stolu. Původně měla GIBS případ uzavřít do půlky května, rozhodnutí se ale posouvá na červen nebo červenec, upozornil server irozhlas.cz.

Vyšetřovatelé se nemohou pohnout z místa kvůli tomu, že se Švýcarska, jehož je Babiš mladší oficiálně občanem, nepřišla odpověď na žádost o právní spolupráci - požádali o ni přitom už před několika měsíci. Už na konci loňského roku se právník Petr Topinka, který Babiše ml. zastupuje, pro server už na konci minulého roku uvedl., že jej a jeho klienta švýcarská policie dosud nekontaktovala. Od té doby se téměř nic nezměnilo.

Státní zástupce Ondřej Šťastný nicméně nechtěl říct, zda se případ zadrhl právě na tom, že inspekce potřebuje také výpověď přímo Babiše mladšího. „Rozebírat jednotlivé úkony trestního řízení nemůžeme,“ doplnil s tím, že je potřeba provést další úkony, což se standardní situace. „Časový předpoklad je červen nebo červenec,“ dodal.

Čeští vyšetřovatelé nemají od švýcarských úřadů žádnou zpětnou vazbu na svou žádost o právní spolupráci. „Žádný posun není, čekáme na postup švýcarské strany. Podali jsme žádost o právní pomoc v podobě výslechu dotčené osoby a čekáme, až úkony, o které jsme žádali, budou ze strany Švýcarska realizovány,“ popsal pro iRozhlas.cz dozorující státní zástupce Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

Roli může hrát i zdravotní stav Babiše juniora. Premiér už dříve prohlásil, že jeho syn trpí schizofrenií. Advokát Topinka už loni řekl, že jeho klient je v ambulantní péči nemocnice ve švýcarské Ženevě. „Že by byl úplně bezmocný, to není. Ale má vážné problémy,“ upřesnil pro server iRozhlas.cz Topinka.

Související

Andrej Babiš ml.

Kauza Čapí hnízdo má v pondělí pokračovat. Bude se řešit stav Babišova syna

Pražský městský soud bude příští týden pokračovat v projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V pondělí má v plánu výslechy znalců, po nich by měly přijít na řadu doplňující výslechy obžalovaných. Pokud bude dokazování ukončeno, budou moci strany začít přednášet závěrečné řeči. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. 
Andrej Babiš ml. na Krymu

Babiš mladší u soudu v kauze Čapího hnízda: Akcie jsem nikdy neměl v ruce

Andrej Babiš mladší trvá na tom, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo. U soudu dnes uvedl, že až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

Více souvisejících

Andrej Babiš ml. Andrej Babiš GIBS Krym únos / rukojmí

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 26 minutami

před 26 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy