Tým Kobra má první ulovek, čtyři muži obviněni z podvodu za 270 milionů

Praha - Vyšetřovatelé ze speciálního týmu Kobra pro boj s daňovou kriminalitou obvinili čtyři lidi kvůli podezření z daňového podvodu za téměř 270 milionů korun. Oznámil to dnes na tiskové konferenci zástupce šéfa finanční správy Jiří Žežulka. Obchod se podle něj týkal nanodisků, které jsou zatím ve fázi ve výzkumu a ještě nejsou na trhu.

Podezřelí podle vyšetřovatelů vytvořili účelovou síť firem, kterým organizátor fingoval prodej nanodisků, a ty pak předstíraly jejich vývoz na Kypr. Příjemcem byla společnost kontrolovaná také hlavním organizátorem. Ten pak od státu žádal vrácení daně z přidané hodnoty za 269 milionů korun. Policie podezřelé zadržela ve středu a obvinila je z krácení daně.

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Jitka Ježková uvedla, že muži údajně vytvořili makety nanodisků. Policie několik kusů při vyšetřování zajistila. Technologie se podle ní ve světě teprve vyvíjí a k výzkumu jsou informace na internetu. Spočívá v záznamu vysokého obsahu dat na co nejmenší prostor. Disky jsou podobné paměťovým kartám. Obvinění podle policie vytvořili kvůli obchodu také webové stránky.

Policie zadržela původně šest lidí. Dva vzápětí propustila. Nakonec obvinila čtyři muže, přičemž u jednoho žádá vazbu a zbylé vyšetřuje na svobodě. Vazbu kriminalisté žádají u údajného organizátora.

Skupina působila tak, že šéf založil několik firem, které předstíraly obchodní činnost. Ostatní lidé v nich naoko působili.

Psali jsme:
Zbraňová amnestie: Lidé nosí granáty, stařenka zaměstnala pyrotechniky
 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) doufá, že jde pouze o jeden z úspěšných případů Kobry. "Nemůžeme usnout na vavřínech. Je to jen první díl skládačky," řekl dnes ČTK Chovanec. Podle ministra bude úspěchem, teprve až se podaří pachatele této kauzy dostat k soudu a zabaví se peníze z trestné činnosti. "Až se toto stane, tak budu moct říct, že jsme úspěšní," doplnil Chovanec.

Generální ředitel Generálního ředitelství cel brig. gen. Pavel Novotný, zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka a policejní prezident plk. Tomáš Tuhý 13. června 2014, podepsali prováděcí protokol ke koordinační dohodě o spolupráci, výměně informací a koordinaci (tzv. „Kobra").

K podpisu došlo za přítomnosti jednoho ze signatářů dohody ministra vnitra Milana Chovance. „Vytváří se tým, který má jasnou hlavu, jasnou strukturu. Nekončíme dneškem, dnešek je začátek dlouhé cesty," upozornil ministr s tím, že věří, že do konce roku budou vidět první výsledky.

„Jedná se o další krok v našem úsilí v boji proti daňové kriminalitě především v oblasti spotřební daně a DPH," uvedl již dříve ministr financí Andrej Babiš. „Jsem přesvědčen, že tato spolupráce brzy přinese pozitivní výsledky," dodal.

Činnost „Kobry" bude oficiálně spuštěna 15. června 2014, avšak už nyní policisté, celníci a daňoví specialisté z finanční správy spolupracují, tipují kauzy daňových úniků a koordinují řízení, která jsou v souvislosti s nimi vedena.

Členové „Kobry" se budou zabývat identifikací, odhalováním a potíráním vybraných daňových úniků jak po stránce daňové, tak po stránce trestní. Společným řešením případů se zajistí dokonalý přístup k informacím a důkazním prostředkům, které budou v rámci řízení využitelné pro všechny zúčastněné strany.

V rámci Policie ČR je do činnosti „Kobry" zapojen Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Jde o vyčleněný okruh kriminalistů útvaru, kteří mají dostatečné zkušenosti s daňovou trestnou činností. Tým, ve kterém působí rovněž analytici, metodik v oboru daňové problematiky a specialista na zajišťování výnosů z trestné činnosti, bude v budoucnu ještě posílen.

Celní správa do společného týmu dodá specialisty z Útvaru pátrání a analýzy a v neposlední řadě i správce daně a jednotky mobilního dohledu. Jejich nasazení bude maximálně flexibilní podle povahy realizované kauzy a potřeby vzájemného sdílení informací u potencionálních daňových úniků s cílem zabránit jim již v zárodku.

Finanční správa, jako nezbytný článek „Kobry", zapojí do její činnosti předně pracovníky zabývající se řízením rizik při správě daní. Tito specialisté se budou ve spolupráci s ostatními členy týmu operativně podílet na potlačování úniků na daních. Využijí při tom již dřívějších zkušeností z mnoha kontrolně-exekučních akcí zaměřených na odhalování daňových podvodů na dani z přidané hodnoty, informuje Policie.cz.

Související

krimi

Daňová kobra v akci: Policie vyšetřuje podvody se škodou přes 220 milionů

Zlínští kriminalisté vyšetřují rozsáhlý případ daňových karuselových podvodů. Stíhají 16 fyzických a jednu právnickou osobu. Škoda, kterou krácením daní způsobili, přesahuje podle policie 220 milionů korun. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. V závislosti na rozsahu páchané trestné činnosti hrozí některým z nich deset, případně až 12 let vězení, sdělila dnes ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Více souvisejících

Kobra (policejní tým) Policie ČR

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy