Začátek jara je pro motorkáře obzvlášť rizikový, varuje BESIP. Spustí kampaň

Konec zimy a počátek jara je pro motocyklisty velmi rizikovým obdobím. Na silnicích po několika chladných měsících zůstává štěrk, písek či větve, vozovka je studená a přilnavost pneumatik je výrazně horší než v létě. ČTK to řekl vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold. BESIP podle něj povede letos kampaně zaměřené jak na motorkáře, tak i na řidiče aut, aby mohli nehodám s motocykly předcházet. Preventivní projekt chystají druhým rokem také policisté, dodal ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Větší počet motorkářů vylákalo na silnice slunečné počasí koncem minulého týdne. Dopravní nehody si v neděli vyžádaly dva životy řidičů motorek. Na Trutnovsku zemřel třiatřicetiletý muž, který se střetl s osobním autem. Šestasedmdesátiletá řidička v pravotočivé zatáčce vjela do protisměru, kde se její vůz střetl s motocyklem. Čtyřiadvacetiletý mladík pak nepřežil kolizi na Jindřichohradecku, na motorce narazil do stromu.

I v teplejších dnech může podle Neřolda zůstat na stinných místech vozovky námraza nebo mokro. "Řada motocyklistů navíc na svém stroji několik měsíců neseděla a musí se znovu rozjezdit. Pokud se někdo za těchto podmínek rovnou pustí do adrenalinové jízdy za hranicí svých schopností, má blízko k fatální nehodě," prohlásil vedoucí BESIP. Majitelé motorek by podle něj také neměli po zimě podcenit údržbu a kontrolu technického stavu svých strojů.

"Právě začátek motorkářské sezony bývá rizikovým obdobím zejména ve vztahu ke ztrátě některých návyků řidičů motocyklů během zimní přestávky, ale také s ohledem na skutečnost, že ostatní řidiči si odvykli na přítomnost motorkářů na pozemních komunikacích," doplnil Lerch.

Policie proto letos chystá druhý ročník preventivního projektu Začněme spolu aneb kolama dolů, ve kterém uspořádá devět společných jízd s následnou bezplatnou ukázkou výcviku na polygonu. Policisté tímto způsobem chtějí motorkáře oslovit, představit jim nové bezpečnostní prvky, zprostředkovat praktické vzdělání a zdokonalit je na počátku jejich sezony.

Loni zemřelo při nehodách 91 motorkářů, což je podle BESIP nejvíce od roku 2010. Počet obětí se meziročně zvýšil o 42 procent. Dalších 488 řidičů či spolujezdců na motocyklech se v roce 2018 těžce zranilo. Nejčastější příčinou smrtelných havárií je nepřizpůsobení rychlosti dopravně-technickému stavu vozovky - zatáčkám, klesání, stoupání, šířce silnice a dalším. Oběti si vyžádaly i kolize kvůli nedání přednosti v jízdě nebo řízení pod vlivem alkoholu. Z celkového počtu obětí v letech 1993 až 2018 pak 19 procent nemělo přilbu.

"Ačkoliv motorkáři mají 57procentní podíl na nehodách, které se jim stanou, neplatí klišé, že se na silnicích zraňují či zabíjejí sami. Zbývá 43 procent nehod, na nichž nesou vinu řidiči vozidel," uvedl Neřold. BESIP podle něj vytvořil vizuály deseti rizikových situací, které mohou vést ke střetu motocyklu a auta. Bude také pokračovat kampaň za to, aby řidiči osobních vozů předcházeli nehodám s motorkami.

K motorkářům bude BESIP v letošní sezoně vést kampaň, jejímž mottem bude, aby měli svůj stroj pod kontrolou, nepouštěli se za hranici svých možností a nenechali se ovládat svou motorkou.

Související

Více souvisejících

Dopravní nehody besip motorkáři Ministerstvo dopravy Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy