ČD mění jízdní řád. Přinese rychlost a pohodlí, tvrdí

Praha - Zrychlení jízdní doby například mezi Prahou a Žilinou až o 40 minut a více pohodlnějších souprav na dálkových i regionálních spojích nabídnou od 11. prosince České dráhy. Novinky související se změnou jízdního řádu dopravce představil na pondělní tiskové konferenci.

"Měli jsme obavy, aby nedošlo ke krácení linek dálkové dopravy. K žádným převratným změnám ale nakonec nedochází a jen minimální úpravy čekají regionální dopravu," oddechl si náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Antonín Blažek.

V dálkové dopravě je novinkou například ranní spoj mezi Prahou, Bratislavou a Budapeští, který z české metropole odjíždí v 7.42. Přibylo také přímé noční spojení lůžkovým nebo lehátkovým vozem spojující Prahu a Kodaň, na kterém České dráhy slibují nasadit modernizované vozy.

Železniční dopravce se pochlubil také výrazným zrychlením, kterého se dočkají lidé cestující expresem mezi českým hlavním městem a slovenskou Žilinou. Jízdní doba tu díky vyšší rychlosti a kratším čekáním ve stanicích klesne při cestě přes Ostravu o 40 minut na pět a čtvrt hodiny. Rychleji ale mají vlaky dopravovat cestující i na dalších trasách, například mezi Prahou a Chebem se cesta zkrátí zhruba o čtvrt hodiny.

Na ostře sledované trati mezi Prahou a Ostravou chtějí České dráhy čelit konkurenci RegioJetu frekventovanějšími spoji. Pendolino bude nově jezdit častěji ve všední den a vícekrát také o víkendu.

Specialitou má být sobotní zajíždění pendolina z české metropole do Františkových Lázní, kde mají pomoci s výměnou lázeňských hostů. Naopak Bratislava se nejrychlejšího spoje kvůli slabému zájmu cestujících nedočká.

V regionální železniční dopravě České dráhy zatím představily novinky pro Prahu a Středočeský kraj. V okolí hlavního města mají tři procenta spojů přibýt, ve Středočeském kraji zůstanou jejich počty zhruba na letošních číslech. Nepříjemností bude ale pro některé cestující častější přestupování. Například osobní a spěšné vlaky už nepojedou z Prahy do Pardubic, ale lidé budou muset v Kolíně přejít do druhého spoje.

Pro mezistátní, dálkovou i regionální dopravu slibuje dopravce více komfortu v nových nebo v modernizovaných vlacích. Například v regionech mají častěji jezdit soupravy CityElefant a Regionova.

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy