Nový úsek dálnice D47 se do dubna stihne, tvrdí šéf Eurovie

Praha - Nový úsek dálnice D47 Bohumín - státní hranice se do konce dubna stihne otevřít, řekl v neděli generální ředitel stavební firmy Eurovia CS Martin Borovka v pořadu Partie na televizi Prima family. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) tvrdí, že je nevhodné, aby se úsek problémové dálnice otevřel dříve.

"Stavba je připravena a definitivně dokončena. Kvůli financování ale trvala déle, než se měla stavět. My v současné době nemáme partnera ze strany Ředitelství silnic a dálnic, tedy správce stavby," vysvětlil Borovka.

Ministr Dobeš současně doplnil, že během týdne ŘSD správce stavby jmenuje. Požaduje navíc, aby Eurovie dala rezortu záruky, že další úsek dálnice nepřinese takové problémy, jako jsou na některých hotových úsecích.

"Nám se blíží termín předání druhé stavby dálnice a rád bych slyšel, že to, co se teď děje, se dít nebude," prohlásil Dobeš. Odmítá navíc, že měl z pozice ministra stavbu pohlídat.

Stavební firma Eurovia CS se kvůli zvlněné dálnici obrátila na rozhodčí soud, aby určil, zda byla stavba dálnice D47 v letech 2007 a 2008 řádně dokončena a předána Ředitelství silnic a dálnic.

Společnost Eurovia od počátku jakoukoliv vinu za nekvalitní ostravskou dálnici odmítá. Tvrdí, že vady nezpůsobuje odpad, ale chemické reakce strusky, kterou firma umístila pod dálnici podle platných norem.

Borovka tvrdí, že s opravami se nezačne dříve, pokud se s ŘSD nenastaví spolupráce.

V případě, že by se zvlněný úsek dálnice zboural, oprava by trvala tři roky.

Související

Stavebnictví

Hodnota veřejných stavebních zakázek loni klesla, nejvíc jich získala Eurovia

Objem zakázek, které veřejní investoři zadali stavebním firmám, loni meziročně klesl o 1,9 procenta na 204,6 miliardy korun. Počet se zvýšil o 14,2 procenta na 4473. Největším zadavatelem byla Správa železnic se zakázkami za 38 miliard korun. Hodnota nově vypsaných zakázek vzrostla o 29,6 procenta. Vyplývá to z údajů společnosti IS, které má ČTK k dispozici.
Letiště Václava Havla Praha

Zakázku na rozšíření Letiště Praha získala Eurovia s Hochtiefem

Zakázku na další rozšíření Letiště Praha v areálu Jih, které se někdy také nazývá stará Ruzyně, vyhrálo sdružení firem Eurovia a Hochtief. Letiště mu zaplatí celkem 835 milionů korun bez DPH, částka je nakonec vyšší než odhadovaná 754 milionů korun podle rozpočtu. Příjem nabídek byl ještě před vypuknutím pandemie koronaviru. Dnes to uvedl web Zdopravy.cz.

Více souvisejících

eurovia

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy