Plně zatížený registr aut funguje. Přesto se připravte na fronty

Praha - Registr vozidel, který dnes po dvoudenní odstávce v minulém týdnu poprvé otevřel všechna svá pracoviště, funguje zatím bez problémů. ČTK to řekli jeho vedoucí pracovníci v Praze, Brně, Hradci Králové a Olomouci. V Praze a Brně na vyřízení svých žádostí čekají stovky lidí. Systém od loňského léta provázely problémy kvůli jeho opakovaným výpadkům a zpomalení činnosti.

"Žádné problémy zatím registr nemá," řekl ČTK vedoucí dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. Po zhruba půlhodině od otevření na jednotlivých pracovištích v metropoli jejich pracovníci odbavili v průměru 40 lidí, zhruba 100 až 150 jich čekalo, až přijdou na řadu. "Lidé bohužel nevyužili, že bylo v pátek mimořádně otevřeno," dodal Mihalík.

V Brně registr vozidel funguje podle vedoucího odboru dopravně správních činností magistrátu Ladislava Prudila bez problémů. Ráno se tu podle něj vytvořila dlouhá fronta, odhadem přišlo zhruba 200 lidí.

V Hradci Králové ráno fungoval registr vozidel bez problémů. "Na otevření pracoviště registru čekalo zhruba 40 lidí, které průběžně odbavujeme za pomoci pořadového systému," řekl v 08:00 ČTK vedoucí oddělení registru řidičů a vozidel hradecké radnice Petr Černohlávek.

Registr je také plně funkční i v Olomouci nebo třeba Českém Krumlově.

Nově se na fungování registru podílí společnost ICZ a Telefónica 02, která zajišťuje přenos dat. Nahradily bývalého dodavatele, kterým byla společnost ATS - Telcom. Ta problémový systém pro ministerstvo dopravy spravovala od loňského léta. Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra loni 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýkal s problémy.

Úterní a středeční zkoušky chodu registru se ale podle informací Lidových novin neobešly bez potíží. Problémy se například vyskytly při tisku technických průkazů, kdy se změněné informace neukládaly do systému a při komunikaci s evropskou databází odcizených vozidel. Podle ministerstva dopravy šlo o chyby, které se podařilo odstranit ještě v průběhu středy.

Související

registr silničních vozidel

Změny v registraci vozidel. Platnost evidenčních kontrol aut se ode dneška prodlužuje

Platnost evidenčních kontrol vozidel se ode dneška prodlužuje ze 30 dnů na jeden rok. Spolu s tím navíc odpadá povinnost absolvovat evidenční kontrolu, kdy se provozovatel vozidla stává jeho vlastníkem. Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž účinnost začíná dnes.
Ilustrační fotografie.

Registr vozidel je opět plně funkční, měl poruchu při generování dokumentů

Registr silničních vozidel byl dnes od dopoledne několik hodin částečně mimo provoz. Technická porucha v systému po většinu úředního dne neumožňovala generovat a tisknout dokumenty, řada úřadů proto nepoužívala registr vůbec. Technický problém se nakonec podařilo opravit zhruba po 16:00, úřady ho tak mohou používat ještě dnes. ČTK o zprovoznění systému informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Více souvisejících

registr silničních vozidel Registr vozidel Brno Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy