Advokát Láska hodnotí znalecký posudek pro DPP. Co vzkazuje autorovi?

Praha - Znalecký posudek, který si pražský dopravní podnik nechal vypracovat na základě obvinění Ivo Rittiga, měl za úkol ověřit, jestli byl kontrakt na jízdenky předražený. Závěr posudku sice tvrdí, že nelze jednoznačně stanovit, zda vznikla nějaká újma, podle advokáta Václava Lásky je to ale celé trochu jinak.

"Dopravní podnik si zadal znalecký posudek, zda při tisku jízdenek (pro který byl obviněn Ivo Rittig a spol.) vznikla DPP nějaká škoda. A znalec prý došel k závěru, že nevznikla. Alespoň tak je tento znalecký posudek veřejně interpretován. Ale není to pravda. Podívejme se na to podrobně. Znalec dostal za úkol posoudit cenu obvyklou tištěných jízdenek. Jeho závěr?" ptá se advokát na své facebookové stránce Pravda s Láskou a jako odpověď přikládá citaci z posudku.

"Lze konstatovat, že cena obvyklá v tomto případě neexistuje, neboť na tuzemském trhu není možné srovnání se stejnou nebo obdobnou službou poskytovanou za stejných nebo obdobných podmínek," cituje advokát posudek. 

Láska však ve svém zamyšlení pokračuje. "Dále dostal otázku, zda ceny jízdenek v daném případě jsou na úrovni Fair Value (spravedlivé ceny). A výsledek znaleckého zkoumání?" ptá se a opět přikládá citovanou odpověď.

"Není možné objektivně stanovit, zda cena hrazená DPP společnosti Neograf za dodávky jízdenek byla spravedlivá či nikoli, tj. zda byla na úrovni Fair Value," píše se podle advokáta v posudku.

Advokát následně cituje i závěr, ke kterému znalec dospěl: "Vzhledem ke skutečnosti, že pro jedinečnost jízdenek dodávaných DPP a pro jedinečnost vlastního smluvního vztahu nelze stanovit cenu obvyklou a z dostupných podkladů ani posoudit, zda byla sjednaná cena na úrovni Fair Value v souladu s tržními principy, nelze ani jednoznačně stanovit, zda vznikla újma, a jaká je její případná výše."

V čem je tedy podle Lásky ten zásadní problém? "Podle mého je závěrem znaleckého posudku pouze to, že znalec neumí anebo nechce odpovědět na znalecké otázky. Ano, lze souhlasit s tím, že jízdenky pro pražský dopravní podnik „byly jedinečné", stejně jako „byl jedinečný" smluvní vztah s Neografem (to je ode mně sarkasmus), přesto mám za to, že v České republice ještě pár subjektů papírové jízdenky používá," tvrdí advokát ostře.

Láska zároveň přikládá i malý vzkaz: "Znalec by se měl zamyslet nad tím, zda v případě, kdy celý znalecký posudek věnuje argumentaci, proč posudek zpracovat nemůže či neumí, by se raději neměl živit něčím úplně jiným. A objednatel posudku nad tím, zda si výsledky znaleckého zkoumání interpretuje opravdu správně."

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 
Senát ČR

Senát nepřijal možnost uznávat osvojení dětí z ciziny homosexuálními páry

Horní komora se neztotožnila se senátorskou novelou, podle níž by české soudy měly uznávat rozhodnutí o osvojení dětí v cizině homosexuálními páry. Podle kritiků by novela o mezinárodním právu soukromém znamenala zásah do občanského zákoníku. Václav Láska (Senátor 21) jako autor novely dnes proto slíbil do jara příštího roku předložit komplexní novelu českého práva.

Více souvisejících

Václav Láska Dopravní podník Praha Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 10 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 10 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 10 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 11 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy