Důchodová reforma: Proč ji senátoři KDU odmítli?

Praha - V úterý 21. června schválila Poslanecká sněmovna novelu zákona o důchodovém pojištění (tzv. malou důchodovou reformu). V některých komentářích se opakovaně objevilo, že sněmovna tak přehlasovala veto levicového senátu. Protože senátoři klubu KDU-ČSL hlasovali rovněž proti navržené novele, považují za potřebné zopakovat argumenty, které je k takovému rozhodnutí vedly:

Dne 23. března 2010 vydal Ústavní soud České republiky Nález, kterým zrušil s účinností dnem 30. 9. 2011 ustanovení § 15 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Soud zkoumal ROVNOST dle čl. 1 a PŘIMĚŘENOST dle čl. 30 odst.1 Listiny a dospěl k závěru, že zákon s ohledem na § 15, který stanovuje redukční hranice pro výpočet výše důchodu, odporuje Ústavě ČR, a proto zmíněný paragraf zrušil.

„Senátoři klubu KDU-ČSL nález Ústavního soudu samozřejmě respektují. Navrhovali jsme ale, aby vláda předložila samostatný návrh, ve kterém by řešila pouze změny vyplývající z nálezu Ústavního soudu. Další změny, které šly nad rámec důsledků nálezu Ústavního soudu, KDU-ČSL nepodpořila,“ uvedl předseda Senátorského klubu KDU-ČSL Václav Koukal. Dodal, že pro senátory KDU-ČSL bylo nepřijatelné třeba další zvyšování věku odchodu do důchodu pro ženy, které vychovaly děti.

KDU-ČSL již před začátkem projednávání zákona v senátu navrhovala:- v zákoně o důchodovém pojištění nově nadefinovat §15 - ponechat první redukční hranici, do níž se započítává 100% - druhou redukční hranici, do níž se započítává 30%, rovněž ponechat- nad druhou redukční hranici zvednout započitatelné % z 10 např. na 15 nebo 20% tak, aby bylo vyhověno ÚS - zrušit výdělkové stropy na pojistné do té doby, dokud bude zdaňována daní z příjmu superhrubá mzda! Po zrušení zdaňování superhrubé mzdy a návratu k normální daňové progresi je možné přistoupit ke snížení maximálního vyměřovacího základu pro pojistné na čtyřnásobek průměrné mzdy.

„Námi navržené řešení by mělo omezenou platnost do přijetí komplexní důchodové reformy. Bylo by procesně jednoduché a pravděpodobně by se na něm shodli zákonodárci napříč politickým spektrem. Považuji za nešťastné, že se vládní koalice nepokusila v tomto případě dospět k širší politické dohodě,“ uzavřel Václav Koukal.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL důchodová reforma

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy