Zelináři mají z ruského embarga strach. Jurečka zasáhne

Olomouc - Embargo na dovoz potravin z Evropské unie do Ruska může podle českých zelinářů zvýšit její import do Česka, což by způsobilo snížení cen zeleniny a možná i pěstebních ploch v tuzemsku. ČTK to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

"My do Ruska zeleninu v podstatě nevyvážíme, nicméně dopad (embarga) může být druhotný. Evropě a hlavně Polsko totiž do Ruska zeleninu vyváží. A pokud bude embargo zavedeno, tak se začne tvořit nadbytek zeleniny, který se budou snažit pěstitelé za každou cenu udat někde jinde v Evropě. Může se tedy dostat i na náš trh," upozornil Zeman.

Embargo podle Zemana zvýší riziko, že na český trh bude proudit zelenina za dumpingové ceny, pomocí kterých se budou chtít evropští pěstitelé nadbytečné zeleniny zbavit. "Může se tady objevit přetlak zeleniny, což by dost znepříjemnilo život českým zelinářům," varoval Zeman, podle kterého případný pokles cen zeleniny by mohl tuzemské pěstitele přimět k redukci ploch.

Riziko dovozu nadbytečné zeleniny za dumpingové ceny podle Zemana zvyšuje silná pozice obchodních řetězců na tuzemském trhu. "Většina jich má zahraniční majitele, který může dát pokyn, aby přednostně nakupily lacinou zeleninu," řekl Zeman. Obavu mají pěstitelé zeleniny hlavně z polských farmářů, kteří do Ruska vyváží značnou část produkce. "Poláci nám dokážou komplikovat život už teď. I když se do Ruska vyváželo a oni měli trošku nadúrodu zeleniny, tak už ji k nám vozili za dumpingové ceny," uvedl Zeman. Zatímco dosud byla tato zelenina z Polska k dostání hlavně v příhraničí, tak po zavedení embarga z toho podle Zemana může být "celostátní problém".

I předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík ČTK řekl, že pro české ovocnáře nebudou zásadní případné sankce Ruska na dovoz tuzemského ovoce a zeleniny, zásadnější bude dopad embarga na dovoz ovoce a zeleniny z Polska do Ruska. "Polské ovocnářství a zelinářství je úzce orientované na ruský trh, například Polsko do Ruska v posledních sezonách vyvezlo 700.000 tun jablek ročně, což je pro představu spotřeba všech jablek v ČR na pět let," řekl Ludvík.

Jurečka je připraven pomoci zemědělcům

„Pokud ruské sankce zasáhnou české zemědělce a potravináře, budeme usilovat o to, abychom jim účinně pomohli. Konkrétní formu pomoci můžeme zpřesnit, až budeme znát podrobnosti sankcí a reakci Evropské unie. Také chci tuto otázku otevřít na jednání vlády," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Dopady sankcí na české zemědělce a potravináře mohou být podle ministra zemědělství přímé i nepřímé.

„Export do Ruské federace z České republiky byl loni zhruba na úrovni 2,4 miliard korun, což není z hlediska zahraničního obchodu příliš mnoho. Závažnější by mohl být nepřímý dopad embarga. Pokud totiž nebudou ostatní státy Evropské unie nějakou dobu schopny vyvážet své zboží do Ruské federace, tak vznikne přetlak na unijním trhu a může docházet k snížení cen některých vybraných komodit," uvedl ministr zemědělství.

Ministr také upozornil na to, že Ruská federace je členem Světové obchodní organizace (WTO) a nemůže bezdůvodně bránit obchodu nebo zastavit dovoz na své území. Ministerstvo zemědělství předpokládá, že se sejdou ministři obchodu či premiéři zemí EU a začnou vyjednávat s Ruskem a orgány WTO pro urovnávání sporů, aby zahájili v této věci řízení.

Související

Zelenina vypěstovaná ve skleníku

Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu a pro pětinu z těchto domácností se jedná o důležitý zdroj, který je srovnatelný s nákupem těchto produktů. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní archiv ČR. Vědci jej prezentovali v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Zelenina potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 14 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy