Válková svými výroky ohledně vraždy ve Žďáru popudila soudce

Praha - Soudcovská unie se rázně pustila do ministryně Heleny Válkové (ANO) kvůli výrokům, kterými hodnotila věcnou správnost rozhodnutí soudce. Ten v únoru propustil z ústavního léčení útočnici, která v úterý zaútočila ze Žďáru nad Sázavou.

Válková ve středu prohlásila, že Okresní soud v Opavě zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když ženě přeměňoval ústavní léčbu na ambulantní. Vadí jí, že se soudce spolehl na stručný posudek z léčebny a nevyžádal si doplnění dokazování.

"Je v rozporu se zákonem i ústavou, aby ministryně spravedlnosti hodnotila správnost rozhodovací činnosti soudce včetně jeho postupu při výběru a hodnocení důkazů s výjimkou stížnosti pro porušení zákona. Ministerstvo spravedlnosti jako ústřední orgán státní správy soudů nesmí zasahovat do jejich nezávislé rozhodovací činnosti, ministryně výroky hodnotícími věcnou správnost rozhodnutí tento zákaz porušila. Jedná se o narušení základního principu dělby moci, který v demokratické zemi nesmí být tolerován," uvedla dnes Soudcovská unie na serveru sucr.cz.

Válková prostřednictvím své mluvčí vzkázala, že ji stanovisko Soudcovské unie "nepříjemně překvapilo".

"Paní ministryně je ze zákona kárnou žalobkyní a jako taková potřebuje mít pro své rozhodování podklady a informace. Proto si vyžádala od příslušného soudu spis a další podklady, které by měly ukázat, zda se jedná o možné kárné provinění, a tedy jednotlivé pochybení příslušného soudce, jímž by mohl narušit důstojnost soudcovské funkce nebo ohrozit důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů, nebo zda se jedná o systémový problém," napsala mluvčí Kateřina Hrochová.

Válková se chce po podrobnějším prostudování opavského spisu rozhodnout, zda na soudce i státního zástupce v dané věci podá návrh na kárný postih.

Šestadvacetiletá útočnice, která v úterý ubodala ve žďárské škole studenta a další dvě studentky a zasahujícího policistu zranila, útočila před dvěma lety ve škole v Havířově. Ostravský krajský soud ji poté poslal do ústavního ochranného léčení, z nějž byla letos opavským okresním soudem propuštěna.

Související

Helena Válková /ANO/

Válkovou vláda odvolala z funkce zmocněnkyně pro lidská práva

Vláda dnes odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončí k 31. lednu. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně dnes vláda v programu neměla.

Více souvisejících

Helena Válková (ANO) soudy vražda na střední škole ve Žďáru nad Sázavou (14.10.2014)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy