Psychiatrické kauzy v Česku: Prověrka soudů skončila, Válková podá stížnost

Praha - České soudy nepostupují jednotně při projednávání proměny ústavní péče na ambulantní u psychiatrických pacientů. Ukázala to prověrka skončených věcí, kterou po žďárském útoku v polovině října nařídila ministryně spravedlnosti Helena Válková, uvedla server ceska-justice.cz.

Ministerstvo prověřovalo praxi u sedmi soudů, v jejichž obvodu jsou psychiatrická zařízení: Plzeň-jih, Praha 8, Brno, Olomouc, Opava, Mladá Boleslav a Litoměřice. "Postup okresních soudů, které mají v kompetenci rozhodování přeměny ochranné ústavní léčby na ambulantní, je nejednotný," uvedla Válková. Stejně tak nejednotný je prý i postup psychiatrických léčeben.

Jako příklad postupu odlišného od opavského soudu Válková uvedla Okresní soud Plzeň-jih, pod který spadá psychiatrická léčebna v Dobřanech. „Zjistili jsme velmi důkladné projednávání věcí. Dokazování se provádí velmi pečlivě, je velice aktivní státní zástupce a vyžaduje se podrobná lékařská zpráva, ve většině případů soud přibírá i znalce-psychiatra," řekla České justici Válková.

Většina soudů si podle ní nicméně počíná pečlivě. "Postup soudů je dostatečný pro to, aby se takový případ jako v Opavě skoro nestal," prohlásila. Zdůraznila, že obdobných případů nejsou ročně desítky, jde jen o ojedinělé kauzy, a soudy proto mají dostatek prostoru pro důkladné a dostatečně obezřetné rozhodování.

Podobnou prověrku prý nařídil i nejvyšší státní zástupce, a to na celkem 14 státních zastupitelstvích. Její výsledky zatím nejsou známy.

Ministryně podá na rozhodnutí opavského soudu stížnost pro porušení zákona, protože chce, aby Nejvyšší soud svým rozhodnutím ve věci postup obecných soudů sjednotil. Měl by prý nastavit "minimální laťku obezřetnosti".

Válková bude v rámci novely trestního řádu prosazovat, aby soudy musely povinně přibírat znalce při rozhodování o přeměně léčení u pachatelů zvlášť závažných zločinů proti životu a zdraví a proti sexuální integritě. Připustila, že to s sebou ponese zvýšené náklady, ty jsou však podle ní nesrovnatelné s újmou, k níž by mohlo dojít při předčasném propuštění pacienta na svobodu.

Válková se zatím nerozhodla, zda na příslušného soudce a státního zástupce podá kárnou žalobu. Bezprostředně po útoku ve Žďáru ministryně uvedla, že Okresní soud v Opavě zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když rozhodl o propuštění útočnice z ústavní léčby. Vadilo jí, že soudce vyšel pouze z vyjádření příslušné psychiatrické léčebny a nevyžádal si doplnění dokazování. Zvažuje, zda na příslušného soudce a státního zástupce podá kárnou žalobu.

Za své výroky sklidila ostrou kritiku od Soudcovské unie. "Je v rozporu se zákonem i ústavou, aby ministryně spravedlnosti hodnotila správnost rozhodovací činnosti soudce včetně jeho postupu při výběru a hodnocení důkazů s výjimkou stížnosti pro porušení zákona. Ministerstvo spravedlnosti jako ústřední orgán státní správy soudů nesmí zasahovat do jejich nezávislé rozhodovací činnosti, ministryně tento zákaz výroky hodnotícími věcnou správnost rozhodnutí porušila. Jedná se o narušení základního principu dělby moci, které v demokratické zemi nelze tolerovat," uvedl sucr.cz.

Resorty spravedlnosti, zdravotnictví a školství mají vládě do konce tohoto měsíce předložit zprávu, která se bude zabývat možnými pochybeními v kauze žďárské útočnice a která navrhne systémová opatření.

Související

Helena Válková /ANO/

Válkovou vláda odvolala z funkce zmocněnkyně pro lidská práva

Vláda dnes odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončí k 31. lednu. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně dnes vláda v programu neměla.

Více souvisejících

Helena Válková (ANO) psychiatrie soudy

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 21 minutami

před 27 minutami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy