Babiš to pořádně schytal: Asociální výkřiky, boháč, nemá ponětí o životě...

Praha - Vláda chystá zavedení zálohového výživného, v rámci kterého by měl stát otcům matkám samoživitelkám posílal alimenty na účet. Ty bude následně sám vymáhat po neplatičích. To se ale nelíbí ministru financí Andreji Babišovi, za což si vyslechl ostrou kritiku.

Náklady státu se odhadují na miliardu korun ročně a ministr financí Andrej Babiš se k tomuto návrhu staví odměřeně. Prosadit návrh v koalici podle České televize nebude lehké a Babiš s plánem nesouhlasí. "To bychom potom museli řešit i nezaplacené faktury podnikatelům, potom se rozpočtově totálně zhroutíme," řekl Babiš televizi. 

S jeho přístupem nesouhlasí například poslankyně Evropského parlamentu za KSČM Kateřina Konečná. "Až zase budou na přelomu roku neziskovky nebo média volit politika, který letos vypustil z pusy opravdu nehoráznou perlu, bude ministr financí Andrej Babiš nepochybně nejžhavějším kandidátem," tvrdí.

Dodává, že Babiš snahu Ministerstva práce a sociálních věcí, která by měla pomoci matkám samoživitelkám čekajících na alimenty, smetl ze stolu s tím, že by stát mohl rovnou platit i nezaplacené faktury podnikatelům. "Nevím, jestli poznámka pana Babiše byla jen asociální hláškou jednoho z nejbohatších Čechů, který absolutně nemůže mít ponětí o reálném životě většiny lidí, možná to ale bylo jen plnění jeho volebního sloganu, že bude stát vést jako firmu," udeřila Konečná.

Pokud by tomu tak skutečně bylo, pak by europoslankyně rozuměla tomu, že do stejné roviny dává podnikatele, kteří se pro tento způsob obživy s vidinou lepšího výdělku dobrovolně pustili, a samoživitelky, jež se kvůli nezodpovědnosti expartnerů musí ohánět, aby dětem zajistily co možná nejhezčí dětství. "Rozuměla bych tomu, ale rozhodně bych s ním nesouhlasila," dodává.

Podotýká, že ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová přichází s návrhem zákona, který funguje už v devatenácti evropských zemích a sama Konečná nepochybuje o tom, že  jde o velmi vážný problém i u nás. "Celková výše dluhů na alimentech v loňském roce – 13 miliard korun - mluví sama za sebe. Za tím obrovským číslem je spousta nezáviděníhodných příběhů žen ve velmi složité situaci. Do té se nedostaly vlastní vinou. To ovšem pana Babiše zjevně nijak nedojímá. Zřejmě proto, že právě neprobíhá volební kampaň," dodává.

Srovnání s podnikateli je nepřípustné

Expremiér Jiří Paroubek podotýká, že zálohové výživné je uvedeno i v koaliční smlouvě, kterou za své hnutí ANO Babiš podepsal. "Matky samoživitelky patří tradičně k těm nejslabším příjmovým a sociálním skupinám obyvatelstva v této zemi a ještě hůře jsou na tom ty matky, vůči jejichž společným dětem neplní otec svou alimentační povinnost," dodává.

Zákon, který nyní předkládá ministerstvo práce a sociálních věcí, byl Sněmovně předložen již v roce 2006 a tehdy jej parlament shcválil, ale neprošel přes tehdejšího prezidenta Václava Klause, který podle Paroubka tento zákon v duchu pochybné neoliberalistické teorie považoval za sociální inženýrství.

"Od Babiše jakožto od ministra financí bych ale čekal národohospodářský i lidský pohled na věc. Výdaje na zálohové výživné se pohybují v řádech desítek milionů korun ročně a značná část této částky je vymahatelná, a tedy perspektivně návratná přes státní instituce – především pak přes berní úřad. Přijetí tohoto zákona by pomohlo zlepšit ekonomickou situaci neúplných rodin, kde matky nemohou ani dostatečně využít svou kvalifikaci k získání lépe placené pozice, a jsou tak postiženy hned dvojnásobně. Přijetím tohoto zákona se také sníží objem sociálních dávek vyplácený neúplným rodinám," dodává expemiér.

Ministr financí by podle něj měl vidět státem vynaloženou částku, z hlediska velikosti výdajů státního rozpočtu nevýznamnou, jako vklad do výchovy dětí. "Srovnávat neplatiče alimentů s těmi, kdo neproplatí fakturu podnikatelskému subjektu, tak jako to udělal Babiš, je poněkud nepřípadné. Děti za nezodpovědnost jednoho ze svých rodičů skutečně nemohou," uzavírá Paroubek.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) Jiří Paroubek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy