Platy poslanců a soudců se mají podle NS opět zvýšit. Při výpočtu došlo k chybě

Brno - Nejvyšší soud (NS) potvrdil, že ministerstvo práce nepoužívá při stanovování platů soudců a zákonodárců správný statistický údaj. Verdikt, jehož odůvodnění NS podle mluvčího Petra Knötiga ještě nezveřejnil, zřejmě otevírá cestu ke zvýšení platů ústavních činitelů o několik tisíc korun měsíčně, a to nejspíš i zpětně. Ministerstvo práce a sociálních věcí je připraveno se rozhodnutím NS řídit.

"Já bych především chtěla zdůraznit, že ministerstvo práce a sociálních věcí v tuto chvíli počítá platy ústavních činitelů podle platného textu zákona. Tento zákon byl novelizován v roce 2002 a od té doby pořád kontinuálně počítáme platovou základnu stejným způsobem," řekla dnes novinářům ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Text zákona podle ní jasně stanoví, že se platy ústavních činitelů vypočítávají z průměrné hrubé měsíční mzdy fyzických osob, zatímco NS určil, že by se měly odvozovat z jiné veličiny - průměrné hrubé měsíční mzdy - přepočtené počty. Marksová uvedla, že ministerstvo, které zatím text rozhodnutí nemá, je připraveno se výrokem řídit. Marksová míní, že verdikt může mít dopad na platy poslanců a dalších ústavních činitelů.

Zatím není jasné, zda platy soudců plošně dorovná ministerstvo spravedlnosti, nebo budou muset jednotlivě podávat žaloby. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), kterou verdikt překvapil, chce zamezit zbytečným řízením a doufá, že prostředky v rozpočtu najde.

"Já jsem samozřejmě pro to zamezit zbytečným řízením, kdy by jednotliví soudci podávali žaloby a ještě by narůstaly náklady, pokud by si vzali právní zastupování," řekla dnes Válková novinářům. "Z tohoto hlediska doufám, že se najdou v rozpočtu, který ale budu muset řešit s panem ministrem financí (Andrejem Babišem), prostředky, které v případě, že nedojde k nějakému neobvyklému zvratu, umožní této situaci čelit zákonným způsobem. To znamená vyplatit ten rozdíl mezi tím, co soudci obdrželi a tím, co obdržet měli," dodala Válková.

Psali jsme: Nový zákon o žalobcích: Válková po jednání s ČSSD couvá  

Na chybu při stanovení platové základny, od které se odvíjejí platy soudců, upozornily brněnské soudy už před dvěma lety. O rozhodnutí NS, které je třeba respektovat i podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), dnes informovaly Lidové noviny.

ČSÚ pravidelně zveřejňuje údaje o průměrné hrubé měsíční mzdě fyzických osob v nepodnikatelské sféře. MPSV údaj používalo při stanovení platové základny soudců a představitelů státní moci. Podle verdiktu však mělo ministerstvo správně vycházet z jiného údaje, který mzdy fyzických osob přepočítává na plné úvazky. Dosud používaný údaj totiž zahrnuje zkrácené úvazky, které průměr stlačují níž.

NS se podle neoficiálních informací ČTK přiklonil k logickému výkladu, že pro účely stanovení platové základny nelze míchat "hrušky s jablky", tedy plné a částečné úvazky. Proto zamítl dovolání státu zastoupeného v řízení Okresním soudem Brno-venkov. Právě tam působí soudkyně, jejíž žaloba se stala "pilotním sporem". Podala ji už v roce 2011, a to nikoliv jen kvůli zjištěné statistické chybě, ale také kvůli dalším platovým restrikcím.

Městský soud v Brně se nejprve z jejího podnětu obrátil na Ústavní soud, který v srpnu 2011 zrušil platovou základnu soudců, která na daný rok fixně činila 54.005 korun. Potom se městský soud žalobou znovu zabýval, rozdělil ji do několika řízení a ženě přiznal za sporné období doplatek 45.700 korun. Krajský soud v Brně pak částku snížil na 10.600 kvůli odlišné úvaze o časové působnosti nálezu Ústavního soudu. NS nyní vrátil soudkyni částku v původní výši. Dovolání totiž podal nejen stát, ale i soudkyně, jež nesouhlasila se snížením sumy. Soudy všech stupňů se však shodly na tom, že ministerstvo pracovalo s nesprávným údajem ČSÚ.

Chybný výpočet se podle Lidových novin dotýká kromě soudců i platů zákonodárců či předsedů významných státních úřadů. Například poslanci by tak mohli mít podle deníku měsíčně více téměř o 5000 korun, ministři o 7000 a prezident či předseda Ústavního soudu o 13.000 korun. Soudci jako jediní z dotčených neměli od roku 2011 zmrazené platy, takže se mohou domáhat doplatku mzdy i zpětně, uvádí deník.

Související

Dominik Feri (TOP 09)

Feri se z vězení obrací na Nejvyšší soud. Podal dovolání

Exposlanec Dominik Feri, který si odpykává tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, podal ve svém případu dovolání k Nejvyššímu soudu. Vyplývá to z justiční databáze. Odvolací soud mu trest potvrdil na konci dubna, bývalý politik zhruba o měsíc později nastoupil do výkonu trestu. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

včera

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

včera

včera

včera

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

včera

Libanon zažívá jedno z nejtěžších období historie. Izraelská armáda čistí bašty Hizballáhu

Izraelská pozemní ofenzíva na jihu Libanonu se zaměří na bašty hnutí Hizballáh v blízkosti společné hranice, které představují hrozbu pro Izrael. Oznámila to izraelská armáda v úterý.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy