Pro Mládka a Babiše jsou živnostníci parazité, pustil se do ministrů poslanec

Praha - Ministr financí Andrej Babiš představil konkrétnější podobu elektronické evidence tržeb. V rámci této novinky například plánuje, že se DPH v případě restaurací sníží z 21 na 15 procent. Samotný návrh zákona o evidenci chce ministr předložit vládě 8. dubna. Je to bič na živnostníky, nelíbí se záměr poslanci hnutí Úsvit Marku Černochovi.

„Že pro ministra průmyslu a obchodu pana Mládka z ČSSD jsou živnostníci parazité, už nám ukázal ve svém známém projevu. Nyní se ale zdá, že jsou trnem v oku nejmocnějšímu a vlastně asi jedinému oligarchovi v zemi. Jinak si nedovedu vysvětlit bič, který na ně chystá. Online registrační pokladny," nevybíravě se do politiků pustil Černoch, který odmítá argumenty o tom, že živnostníci využívají systém a mají na rozdíl od zaměstnanců velké výhody.

Poslanec Úsvitu má na celou věc opačný názor než vládní koalice. „V první řadě jsou to osoby, které se dokážou o svoje živobytí postarat samy a nezatěžují stát žádnými sociálními nároky. Jsou to osoby, které za veškeré své ekonomické počínání od A do Z ručí absolutně vším, co mají. Jsou to lidé, kteří investují svého tvůrčího ducha do rozvoje své obživy a místo toho, aby čekali na volné místo na trhu práce, často dokonce sami tato místa vytvářejí," vyjmenovává přínosy drobných živnostníků Černoch s tím, že od státu v podstatě nic nedostávají.

Upozorňuje také na to, že živnostníci nemají placenou nemocenskou, nemluvě o dovolené. „Když si volno udělají, je vždy neplacené a musejí si na něj nejen vydělat, ale musí si spolu s tím vytvořit i rezervu pro výpadek příjmu. A místo toho, aby byl stát za takové lidi vděčný, jsou jim trnem v oku," nechápe postoj vládní koalice poslanec. „Dnes už je jasné, že na celý systém neproběhne veřejná soutěž. Tudíž náklady na něj mohou být, a zcela jistě budou, astronomické. Toto zkrátka bude pouze průšvih, do kterého proteče obrovské množství peněz, navíc nekontrolováno komu a kam," říká rázně místopředseda Úsvitu, podle kterého stát pravděpodobně zaměstná stovky úředníků, kteří budou placeni každým občanem z daní.

„Tady chce pan Babiš najít těch 200 miliard, které svým nebohým voličům sliboval? Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že nás to bude nakonec stát mnohonásobně víc," kritizuje návrh ministra financí Černoch s tím, že nechápe, proč se vláda inspiruje právě Chorvatskem, které je ekonomicky na hraně krachu.

„Na závěr bych rád zmínil ještě jedno hledisko, o kterém se taktně mlčí. Určitý výběr úředníků, bude mít v reálném čase dohled absolutně nad jakýmkoliv obchodem. Bude v reálném čase vědět, kdo od koho, za kolik a co nakupuje, kdo komu, za kolik a co prodává," varuje pře možným rizikem poslanec a dodává, že tímto způsobem se okamžitá data se stanou ve svém principu okamžitě prolomením jakéhokoliv obchodního tajemství, okamžitým vyzrazením jakékoliv obchodní strategie a jejich zneužití na konkurenčním trhu bude prakticky nekonečné.

„Toto opravdu chceme? Potřebujeme opravdu zlikvidovat tu část občanů, kteří se o sebe dovedou postarat sami? Potřebujeme, aby úřednický výběr patřící pod našeho vládnoucího oligarchu měl dohled nad všemi transakcemi malého a středního podnikání? Opravdu chceme, aby živnostníci pod tíhou byrokracie houfně svoje podnikání rušili a začali natahovat ruce ke státu?" ptá se poslanec Úsvitu, podle kterého je mnohem snazší šikanovat malé než velké a mocné.

Související

Soud, ilustrační foto

"Buzeranti jsou nemoc, Romové do plynu." Staník dostal podmínku, u soudu napadal režim v ČR

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil bývalému tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi roční podmíněný trest kvůli výrokům, které pronesl ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů. Muž má také zaplatit 70.000 korun. Podle soudkyně Heleny Králové se dopustil trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Rozhodnutí není pravomocné, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.
dárky

Neznámá tvář českých politiků: Jaký dárek jim vyrazil dech?

ANKETA – K Vánocům neodmyslitelně patří stromeček a hromada dárků. Jejich rozbalování sice řadu z nás baví i teď, jako děti jsme si ale tuto část svátku užívali zcela jistě mnohem více. Českých politiků jsme se proto v předvánoční anketě zeptali, jaký dárek jim vyrazil dech a i po letech jim zůstal v paměti.

Více souvisejících

Marek Černoch živnostníci Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy