Padne vrchní státní zastupitelství? Nový zákon mluví jasně

Praha - Nový zákon o žalobcích navrhuje zrušit vrchní státní zastupitelství. Místo něj by měl vzniknout speciální tým žalobců, kteří se zaměří na boj proti hospodářské kriminalitě.

Návrh podpořilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), má podporu Unie státních zástupců a vyhovuje i vládní koalici. Novinářům to dnes řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Návrh zákona v nejbližších dnech půjde do připomínkového řízení. Pokud všechno půjde hladce, tak by měl být účinný od 1. ledna 2017.

"Podařilo se nám dosáhnout shody podle mého názoru se všemi klíčovými aktéry celého procesu," prohlásil Pelikán. Ministr očekává, že by předloha zákona mohla bez větších potíží projít legislativním procesem. "Je dobrým novým zákonem o státním zastupitelství a zákonem, který by měl nastartovat novou éru veřejné žaloby," doplnil Pelikán.

Podle bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) je zákon v hrubých obrysech přijatelný, protože navazuje na návrh, který před dvěma lety předložil vládě a Sněmovně. "Největší diskuse lze očekávat kolem tzv. speciálu. Debata jistě bude o jeho kompetencích, aby nedocházelo v této oblasti v praxi ke zmatkům, a také o tom, zda jeho zřízením nedojde ke vzniku koncentrace moci bez adekvátní kontroly," napsal v prohlášení Blažek.

Podle šéfa NSZ Pavla Zemana návrh zákona zohledňuje připomínky žalobců i koalice. "Aktuální podobu zákona proto velmi vítám," doplnil Zeman, který byl původní podobou zákona zklamaný. Zákon v minulosti kritizovali i další žalobci, další kritici se našli třeba mezi senátory za Stranu zelených. Vadila jim třeba údajné omezení nezávislosti státních zástupců.

Návrh zákona, který dnes Pelikán představil, má zrušit vrchní státní zastupitelství. Ta nyní sídlí v Praze a Olomouci. Místo vrchních žalobců by u kauzy vrchních soudů měli mít nově na starosti žalobci z krajských zastupitelství. V soustavě žalobců budou působit tzv. vedoucí státní zástupci, kteří budou ve funkci sedm let na základě výběrového řízení.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Vrchní státní zastupitelství má prověřit případ reklamy na Čapím hnízdě

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) si vyžádalo spis k reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo a prověří odložení případu policií a dozorujícím žalobcem, uvedl dnes web iROZHLAS.cz. O odložení kauzy, ve které se kriminalisté zabývali podezřením na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo, rozhodlo Městské státní zastupitelství v Praze letos v červenci.

Více souvisejících

Vrchní státní zastupitelství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy